На окупованих територіях Запоріжжя фізично немає людей для голосування на «референдумі» - Старух

На окупованих територіях Запоріжжя фізично немає людей для голосування на «референдумі» - Старух

Укрінформ
З тимчасово окупованих територій Запорізької області виїхало три чверті населення. Тобто для проведення "референдуму" людей немає фізично. 

Про це у Телеграмі повідомляє голова Запорізької ОВА Олександр Старух, передає Укрінформ.

"Щодо так званого референдуму. Наголошую, що всі спроби назвати ці дії «референдумом» є нікчемними. По-перше, на сьогодні три чверті населення тимчасово окупованих територій виїхало або на вільні землі України або за кордон. Тобто навіть математично неможливо буде довести, що проголосувала більшість населення. Людей там фізично немає", - написав Старух.

По-друге, за його словами, ні в українському, ні тим більше в російському законодавстві немає законів про місцеві референдуми.

Вчора у мережі було чимало відео, на яких колаборанти ходять по помешканнях у супроводі озброєних військових. Тож голова області каже, що неважко зрозуміти, яку позначку люди поставлять під дулами автоматів.

"Тому результат псевдореферендуму цілком зрозумілий – російська пропаганда оголосить фейкові цифри, які кремль буде використовувати для подальших маніпуляцій. Стосовно таких дій окупантів у нас є дуже чітка позиція: це ні що інше, як спеціальна інформаційна операція, яка має легалізувати захоплення російськими військами українських територій, а також надати окупантам формальне право мобілізовувати в російську армію чоловіків з окупованих українських земель. Тут нічого нового: все це ми вже бачили у 2014 році в Криму та на Донбасі", - додав Старух.

Читайте також: На Херсонщині людей примушують «голосувати» по кілька разів - за себе та за родичів

Він звернувся до земляків, які сьогодні перебувають в окупації, з проханням максимально уникати, за можливості, участі у таких заходах. Найкращий варіант – змінити місце перебування на ці дні. А ще краще – виїхати на підконтрольну територію України.

Раніше повідомлялось, 20 вересня ватажки "л/днр" та колаборанти на захоплених росією територіях Херсонської і Запорізької областей оголосили "референдуми про приєднання до росії" та призначили їх на 23-27 вересня. Лідери західних країн вже заявили, що будь-які російські фіктивні “референдуми” в Україні будуть нелегітимними. Водночас президент рф володимир путін 21 вересня сказав, що росія визнає результати «референдумів».

Тим часом результати соціологічного дослідження, проведеного у серпні 2022 року компанією Active Group, свідчать, що на тимчасово окупованих територіях України переважна більшість респондентів впевнені, що їхня область має бути невіддільною частиною України, а їх добробут і безпека значно погіршилися з моменту окупації.

Читайте також: Штати вже мають інформацію про цифри, які рф оголосить на псевдореферендумах

Зокрема, майже 73% респондентів вважають абсолютно необґрунтованими територіальні претензії рф на їх область. Також 82% опитаних на тимчасово окупованих територіях України відповіли, що не підуть на референдум, якщо російська федерація проводитиме його у їх місті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-