Вимучені, але нескоренні - посол розповів про стан командирів «Азову»

Вимучені, але нескоренні - посол розповів про стан командирів «Азову»

Укрінформ
Посол України в Туреччині Василь Боднар був присутній при звільненні з полону п’ятьох командирів «Азову», які нині перебувають в Туреччині, розповів про їхній стан, умови перебування та роль Туреччини у процесі обміну.

Подробиці дипломат повідомив у коментарі Укрінформу.

«Видно, що наші хлопці дуже настраждалися, що умови полону були нестерпними, бо дуже вимучені і схудли, але вони демонструють силу духу і нескореність. Якщо порівнювати з тим, якими ми їх бачили їх на фотографіях, відео з «Азовсталі» перед виходом з комбінату, то різниця велика. Але думаю, з часом поволі вони відновляться, для цього будуть створені всі необхідні умови», - сказав дипломат.

Читайте також: Зеленський подякував Ердогану за провідну роль у звільненні з російського полону українців

Командири «Азову» ща раз залишатимуться в Туреччині, в особливому статусі та під особистими гарантіями безпеки з боку Президента Туреччини Ердогана.

«Хлопцям обов'язково треба пройти реабілітацію, їм буде надано всю необхідну медичну та психологічну допомогу, аби вони могли відновитися після пережитого», - розповів Василь Боднар.

За його словами, турецька сторона проявляє себе дуже відповідально і гостинно.

«До евакуації з Маріуполя захисників і цивільного населення, у т.ч. іноземців, турецька сторона була готова ще в квітні, але реалізувати цей задум російська сторона тоді не дала. Нині турецька сторона проявляє себе дуже відповідально і гостинно, військові мають все, що їм потрібно», - сказав дипломат.

Читайте також: Обмін полоненими між Украною і рф є важливим кроком до припинення війни - Ердоган

Василь Боднар також підкреслив, що головну роль у процесі звільнення зіграли особисті домовленості Президента України Володимира Зеленського та Президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана. Забезпечував координацію всього процесу імплементації цих домовленостей Глава Офісу Президента України Андрій Єрмак.

«В Україні ми чутливо сприймаємо будь-який контакт наших партнерів з країною-агресором. Але як по-іншому можливо забезпечити обмін полоненими. Туреччина - наш друг і партнер і добре, що саме офіційна Анкара взяла на себе непросту ношу посередника. Отож варто судити по справах і результатах. Вважаю, що Президент Ердоган і його команда заслуговують на найвищу оцінку. Зусилля турецької сторони принесли вагомий результат, і вірю, що вони будуть продовжувати докладати ще більших зусиль у майбутньому», - сказав Василь Боднар.

Читайте також: Обмін полоненими відбувався у кількох місцях, була затримка на 7-8 годин

Дипломат зауважив, що позиція Туреччини з самого початку війни спрямована на досягнення миру й керівництво країни намагається цьому сприяти дипломатичними шляхами.

«Як і зернова угода, обмін полоненими у Туреччині бачать це як рух в напрямку до миру. Повторюю, що це бачення Туреччини. Ми також прагнемо миру, але в нашому розумінні мир - це звільнення територій. З нашої точки зору, без звільнення територій, досягнутої чи за столом переговорів, чи виводом військ, чи ми їх виб’ємо силою, - говорити про мир неможливо. Президент Украхни все чітко описав у своєму виступі на Генасамблеї ООН. Тим не менше прагнення Туреччини жодним чином не суперечать нашим», - зауважив посол.

Читайте також: Туреччина виступає за дипломатію та діалог між Україною та рф – Чавушоглу

Як повідомляв Укрінформ, раніше Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган сказав про те, що обмін полоненими між Україною і росією, який відбувся 21 вересня, є важливим кроком до припинення війни, й зусилля в цьому напрямку тривають.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-