російське командування планує продовжувати війну числом, а не вмінням - Забродський

російське командування планує продовжувати війну числом, а не вмінням - Забродський

Укрінформ
Україні треба уважно ставитись до зростання чисельності російської армії. Схоже, продовження ведення війни російським командуванням планується за рахунок числа, а не вміння.

Про це у статті для Укрінформу «Часткова мобілізація в Російській Федерації: все не так просто» зазначив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки генерал-лейтенант Михайло Забродський.

«Триста тисяч особового складу - це зовсім немала оперативно-стратегічна величина... Така кількість військовослужбовців становить приблизно від 60 до 100 загальновійськових бригад. Все, як відомо, залежить від завдання за призначенням і штатної чисельності. Не станемо лякати самих себе перспективами створення таких неймовірних і одночасно нереальних навіть для можливостей рф угруповань військ. Призвані за мобілізацією будуть розподілені для поповнення втрат і некомплекту особового складу вже існуючих військових частин і з’єднань. Частина з них може бути направлена для формування нових. Нам невідомі достеменно замисли російського генерального штабу, тому для відносної об’єктивності умовно розподілимо зазначені триста тисяч навпіл. В цьому випадку кількість потенційно можливих для формування бригад скорочується, від 30 до 50. Візьмемо за основу середню їх кількість - 40», - зазначив Забродський.

На його думку, навіть таке ефемерне угруповання – зовсім не дрібниця. Воно дає російському командуванню можливість додатково сформувати від 80 до 120 БТГр. «Така кількість військ – співставна з чисельністю російської армії вторгнення навесні цього року! Втім, тисячі людей, одягнутих у військову форму, це ще не бригади і не батальйони. Головним питанням постає, як не дивно, наступне. Чотири десятки загальновійськових бригад – це приблизно до 1 200 танків, до 4 000 БМП або БТР, близько 1 600 гармат і РСЗВ. Питання розширюється до двох. Звідки вони з’являться? Які саме це будуть зразки і в якому технічному стані?», - наголосив Забродський.

Читайте також: У Міноборони Британії сумніваються, чи назбирає росія 300 000 військових

За його словами, росія дійсно має бази, склади, арсенали, і оціночні кількісні показники начебто дозволяють рф оснастити і більшу кількість загальновійськових з’єднань. Водночас генерал-лейтенант нагадав, що новітні або не дуже старі БМП-3 і Т-72Б2 почали стрімко зникати ще у квітні, а з початку літа основне поповнення російських окупаційних військ танками і бойовими машинами піхоти відбувалось за рахунок Т-62, БМП-1 і МТЛБ. Тож, за словами Забродського, вочевидь, російські запаси військової техніки, навіть зразка середини минулого століття, все ж таки не безмежні.

Водночас досвідчений військовий застеріг від легковажного ставлення до збільшення чисельності російських військ за рахунок нинішньої мобілізації.

«Найбільш небезпечним для нас і, безумовно, виправданим для противника є лише один, з поки що потенційних, результатів російської часткової мобілізації. Застосування на території України будь-якої додаткової кількості поповнених або новосформованих з’єднань і військових частин дасть російському командуванню розширену можливість застосовувати свій улюблений з принципів військової стратегії Клаузевіца (пруський генерал - ред.) – концентрацію сил в обраній точці. Така масованість здатна відсунути на другий план питання мотивації, рівня підготовки і оснащення російських військ. Імовірні наслідки цього можуть бути надзвичайно руйнівними для ЗС України. Здається, продовження ведення війни російським командуванням планується все ж таки за рахунок числа, а не вміння», - зазначив Забродський.

Читайте також: Боррель: Погрози путіна ядерною зброєю не похитнуть підтримку України

Він додав, що цілком доцільним буде вжиття Україною превентивних заходів уже сьогодні.

Як повідомляв Укрінформ, 21 вересня президент росії володимир путін підписав указ про часткову мобілізацію. За словами очільника кремля, призову на військову службу начебто підлягатимуть лише ті громадяни, які перебувають у запасі, насамперед ті, хто проходив службу у лавах збройних сил, має певні військово-облікові спеціальності та відповідний досвід. Міністр оборони рф сергій шойгу заявив, що в рамках часткової мобілізації у росії будуть призвані 300 тисяч резервістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-