росія з початку війни депортувала понад 7700 українських дітей - Офіс омбудсмена

росія з початку війни депортувала понад 7700 українських дітей - Офіс омбудсмена

Укрінформ
Від початку повномасштабної війни з рф депортованими з України вважаються 7754 дитини.

Про це у Фейсбуці поінформувала пресслужба Офісу Омбудсмана, передає Укрінформ.

«Інформація за даними державного порталу розшуку дітей «Діти війни» станом на 21 вересня 2022 року: 233 дитини – зниклі, 7754 – депортовані, 5874 – знайдені», - уточнюється у повідомленні.

Читайте також: Встановили п'ять випадків сексуального насильства військових рф проти дітей - генпрокурор

Своєю чергою генеральний прокурор Андрій Костін уточнив, що українські правоохоронці ідентифікували понад 5,5 тисяч депортованих росією дітей, але є розуміння того, що реальна цифра набагато більша.

«Головне питання дискусії: чи можна кваліфікувати дії рф в Україні як геноцид? Моя відповідь: так. Йдеться про злочин геноциду, разом зі злочином агресії та воєнними злочинами. Ми ідентифікували понад 5,5 тисяч депортованих дітей, але розуміємо, що реальна цифра набагато більша. І це також є нічим іншим, як актом геноциду», - зазначив він у Фейсбуці за результатами дискусії «Russia’s Actions in Ukraine and the Crime of Genocide», організованої United States Institute of Peace і проведеної у Вашингтоні.

За словами генпрокурора, наразі можна побачити, як росіяни та їхні проксі свідомо обирають ціллю мирне населення. «У кожному звільненому селі або місті ми бачимо одну і ту саму картину: сотні загиблих, закатованих і забитих до смерті. Як у березні в Бучі, так зараз в Ізюмі», - додав генпрокурор.

Читайте також: Загарбники незаконно вивезли з України понад дві тисячі дітей

Він зазначив, що сотні тисяч українців пройшли через фільтраційні табори та були депортовані до рф та білорусі. «Але найгірше, що примусово вивозять дітей, сиротам дають російське громадянство. Буде надзвичайно складно повернути їх додому, адже російська влада приховує їх попередні біографії», - заявив він.

Чиновник також закцентував увагу на питанні відбудови України і виплат постраждалим від російської агресії і уточнив, що Україна зацікавлена у тісній співпраці з партнерами для пошуку активів підсанкційних осіб і злочинців та розробки механізму компенсації.

На його переконання, сила права має переважати над правом сили. «Йдеться не лише про Україну – путін прагне зруйнувати систему міжнародного права, яка діє в усьому світі. Тому створення Трибуналу для вищого військово-політичного керівництва рф і притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах і геноциді українців – наше спільне завдання», - зазначив посадовець.

Як повідомлялося, у ОГП поінформували, що росіяни поранили в Україні вже більше 764 дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-