Загарбники незаконно вивезли з України понад дві тисячі дітей

Загарбники незаконно вивезли з України понад дві тисячі дітей

Укрінформ
російські загарбники вивезли до рф щонайменше 2,1 тис. українських дітей, позбавлених батьківського піклування.

Про це під час поїздки на Харківщину повідомила віцепрем'єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, передає Укрінформ із посиланням на Суспільне.

"Ми говоримо про 2161 дитину. Це те, що нам відомо станом на 1 вересня. Це діти, позбавлені батьківського піклування, ми називаємо їх "статусні діти". З них, до речі, 55 ми вже повернули", — сказала Верещук.

За її словами, немає точної цифри, це лише приблизна інформація. "Ми її перевіряємо, групуємо і невідкладно звертаємося до рф. Ми це розцінюємо — і міжнародне право нам це дозволяє — як насильницьке вивезення українських дітей на територію агресора. І очевидно, що це злочин, він матиме кваліфікацію, і винні будуть притягнуті до відповідальності. Але зараз наше завдання — знайти тих дітей, їхнє місцезнаходження і вимагати повернення", — пояснила Верещук.

Читайте також: Причетні до депортації українців у росію вчинили воєнні злочини - Боррель

Вона зазначила, що росія намагається оформити на частину українських дітей опікунство. "У нас є дані, що росія готує декого з них у певні опікунські сім'ї, як вони це називають, якісь форми усиновлення. Я хочу ще раз заявити: це абсолютно неприйнятно...Ми вимагаємо повернути наших дітей, звертаємося до міжнародної спільноти з вимогою зробити все, щоб росія заплатила, тобто посилити санкції, за те, що сьогодні наші діти незаконно перебувають на території російської федерації", — сказала віцепрем'єр.

Під час перемовин щодо повернення дітей назад в Україну, українська влада звертається до рф, надає прізвища дітей та інформацію про їхніх опікунів. "Опікун їде на територію росії, це складає приблизно 10 днів, він чи вона мусять поїхати туди, забрати дитину і вивезти її. Ми все це супроводжуємо, ...таким чином нам вдалося врятувати 55 дітей", — додала Верещук.

Читайте також: Європарламент засудив насильницьку депортацію українців російськими загарбниками

Як повідомляв Укрінформ, держава позиватиметься проти росії за фактами так званого усиновлення викрадених та вивезених українських дітей.

Фото: ДСНС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-