Євросоюз вимагає від росії негайного вивести війська із Запорізької АЕС

Євросоюз вимагає від росії негайного вивести війська із Запорізької АЕС

Укрінформ
Європейський Союз вимагає від росії негайно вивести війська із захопленої Запорізької атомної станції та наполягає на створенні зони фізичної та ядерної безпеки навколо цього об’єкту.

Про це у Нью-Йорку за підсумками неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС перед початком Генасамблеї ООН заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Міністри обговорили ситуацію навколо Запорізької атомної станції. росія має припинити окупацію негайно. Ми підтримуємо встановлення зони ядерної та фізичної безпеки, як доктор Гроссі (генеральний директор МАГАТЕ – ред.) запропонував у своїй доповіді за підсумками поїздки (на ЗАЕС – ред.), - сказав Боррель.

Читайте також: Україна не прагне мати потужності для створення ядерної зброї - Горбулін

Як повідомляв Укрінформ, ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ.

Читайте також: Франція назвала пріоритети на Генасамблеї ООН - безпека ЗАЕС та ядерна програма Ірану

МАГАТЕ 6 вересня представило звіт за результатами інспекції ЗАЕС. У документі зафіксовано випадки розміщення російської військової техніки на території Запорізької АЕС, зокрема у машинних залах енергоблоків. Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі наголосив на необхідності негайного створення зони ядерної та фізичної безпеки на Запорізькій АЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-