Україна не прагне мати потужності для створення ядерної зброї - Горбулін

Україна не прагне мати потужності для створення ядерної зброї - Горбулін

Укрінформ
Україні свого часу довелося відмовитися від ядерної зброї, оскільки вона не могла обслуговувати наявний потенціал. І нині наша країна не прагне мати потужності для її створення.

Про це в інтерв’ю японській газеті «Йоміурі Сімбун» розповів перший віцепрезидент НАНУ академік Володимир Горбулін, передає Укрінформ.

«Президент Леонід Кравчук мав у своєму портфелі «щось таке, наче «червона кнопка»», нібито аби запустити ракети. Але це була лише декоративна кнопка, бо всі коди були в руках спеціалістів у росії. Так само не міг скористатися нею і Президент Леонід Кучма», - згадує він.

Окрім того, за словами Горбуліна, терміни експлуатації 36 ракет РС-22 закінчувалися 1999 року. А до 2002-го минав термін іще десяти ракет. Але вже 1993 року на деяких бойових зарядах фіксувалося підвищення температури, що є першою ознакою виходу з ладу.

«Їх треба було міняти, а українські фахівці самі зняти ці блоки не могли, потрібно було запрошувати російських спеціалістів, які могли приїхати, а могли й не приїхати», - зауважує перший віцепрезидент НАНУ.

Читайте також: Україна ніколи не мала проблем з МАГАТЕ, вони з'явилися після нападу росії - Горбулін

Коментуючи твердження російської пропаганди, яка виправдовує захоплення військами рф Запорізької АЕС тим, нібито це база для створення української ядерної зброї, Горбулін наголосив, що таке апріорі неможливо. «Річ у тім, що на атомних електростанціях зовсім інший ядерний цикл, зовсім інше виробництво. Так, Україна добуває уран, але не має і не прагне мати потужностей для проходження повного циклу створення ядерної зброї», - зазначив академік.

Окрім того, вказав він, у нашій країні просто немає місця для відповідних досліджень.  «Україна така густонаселена, що ми не можемо собі дозволити навіть ракетного полігона на кшталт Байконуру», - констатував Горбулін.

Читайте також: Байден застеріг путіна від застосування ядерної або хімічної зброї в Україні

Як повідомляв Укрінформ, 4 березня ЗАЕС була захоплена російськими військовими. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ.

Президент Зеленський заявив, що Україна очікує від Міжнародного агентства з атомної енергії потужних кроків у процесі демілітаризації Запорізької атомної електростанції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-