Шольц не планує говорити у Нью-Йорку про танки для України

Шольц не планує говорити у Нью-Йорку про танки для України

Укрінформ
Канцлер ФРН Олаф Шольц, який братиме участь у 77 Генеральній асамблеї ООН, не планує обговорювати на її полях з зарубіжними лідерами питання постачання Україні танків.

Про це заявив його речник Штеффен Гебештрайт журналістам у понеділок, передає Укрінформ.

«У Нью-Йорку не планується зустріч так званої «коаліції бажаючих допомогти». Для цього існує формат «Рамштайн», який зустрічається регулярно. Лідери країн-партнерів також регулярно обмінюються думками з цього питання», - заявив Гебештрайт.

Він запевнив, що перелік зброї, якої потребують ЗСУ, того, що потрібно та необхідно, перевіряється та уточнюється чи не щодня. Що ж до танків, федеральний уряд чітко засвідчив свою позицію: жодних кроків в одноосібному порядку, без консультацій з союзниками, насамперед, зі США, які поки не надають бойових танків.

Читайте також: Німецькі експерти пояснили, чому для ФРН важливо надати Україні танки Leopard

У Берліні взяли до уваги, що ЗСУ «отримали в розпорядження» понад 100 російських бойових танків, які в Харківській області під час втечі залишила армія рф. На запитання журналістів, чи не могла би Німеччина допомогти в доведенні цієї техніки до кондиції, речник підкреслив: «Зрозуміло, що як солдати Бундесверу не будуть присутні на українській землі, так само німецькі фахівці не будуть надавати технічну допомогу на території України». Коментувати ситуацію, коли російські танки могли би бути доставлені для ремонту в одну з європейських країн, Гебештрайт не став.

Читайте також: Танки для України: Зеленський розповів про «психологічний паркан» Німеччини

Водночас речник Міністерства оборони ФРН Арно Коллац зауважив, що йдеться про техніку, «яку використовують обидві сторони», отже, радянського зразку. Бундесвер не має матеріалів, які могли би бути використані для ремонту, також цього не зможуть зробити і німецькі спеціалісти.

Коллац також додав, що питання поставок німецької зброї постійно узгоджується між Бундесвером і підприємствами ВПК: якщо є можливість замінити якусь техніку швидко, вона надається Україні з запасів німецької армії. Він уточнив, що останні поставки САУ Panzerhaubitze 2000 та РСЗВ були зроблені із запасів промисловості, а не Бундесверу.

Читайте також: Стефанчук закликав Німеччину стати першою країною, яка почне постачати Україні сучасні танки

Нагадаємо, наразі Німеччина є третьою країною за кількістю озброєнь, які партнери надають Україні.

Фото з сайту rnd.de

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-