росія використає будь-який привід, щоб не повертати полонених Україні - генпрокурор

росія використає будь-який привід, щоб не повертати полонених Україні - генпрокурор

Укрінформ
Над поверненням наших громадян з російського полону працюють дуже багато людей, ця робота складна.

Про це генеральний прокурор Андрій Костін сказав в інтерв’ю «Лівому берегу», передає Укрінформ.

«Над цим працюють дуже багато людей. Робота над поверненням дуже складна. Будь-який привід, який росія може використати, щоб не повертати полонених, вона використовуватиме. І я розумію, що питання обмінів дуже складне і чутливе», - сказав він.

За словами генпрокурора, родини загиблих мають право на справедливість, і вона буде встановлена після покарання російських військових в українських судах. «Маємо вироки щодо дев’яти військових, справи яких передані до суду», - уточнив Костін.

Він додав, що тільки щодо Шишимаріна є вирок за вбивство. Інші вироки — за обстріли цивільних об’єктів, крадіжки, мародерство тощо. «Тобто в нас не дуже багато військових росії, яких ми можемо реально засудити. Тому ця робота триває, ми над кожною справою працюємо», - сказав генпрокурор.

Читайте також: Встановили п'ять випадків сексуального насильства військових рф проти дітей - генпрокурор

Щодо слухань у заочному режимі Костін зазначив, що у росіян не так багато резервів, ті люди, які були виведені, можуть повернутися до лав їхніх збройних формувань. «Якщо вони потраплять у полон, можемо їх ідентифікувати і покарати тут. Але ми також повинні розуміти, що ці люди після вироків - навіть заочних - ніколи не залишать територію росії, хіба що полетять до якоїсь країни, яка їх підтримує - наприклад, Північної Кореї. Їхнє майно може бути арештоване за кордоном. Навіть якщо не буде, будуть певні наслідки», - уточнив він.

Також Костін нагадав, що Міжнародний кримінальний суд є незалежною міжнародною судовою інституцією, а для того, щоб міг бути створений спецтрибунал, потрібне політичне рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-