США можуть дозволити передачу літаків МіГ Україні – Гербст

США можуть дозволити передачу літаків МіГ Україні – Гербст

Укрінформ
Сполучені Штати можуть ухвалити позитивне рішення щодо передачі бойових літаків радянського зразка МіГ-29 Україні.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода під час конференції Ялтинської європейської стратегії (YES) в Києві заявив директор Євразійського центру Atlantic Council, експосол США в Україні Джон Гербст, передає Укрінформ.

За словами дипломата, він з групою американських експертів наголошував на необхідності включення цих винищувачів в пакет військової допомоги для України ще з березня.

Гербст зазначив, що раніше політика американської влади була “боязкою”, тому жодних поставок авіації не було. Тепер ситуація може змінитися.

“Я думаю, що невдовзі може бути позитивне рішення по МіГам, я чую про це. Тож я вважаю, що це хороший крок. Але раніше адміністрація була надто боязкою, щоб відправити МіГи, оскільки вважала, що це спровокує росію”, – підкреслив Гербст.

Читайте також: Винищувачі – це вже «вишенька на торті»: Ігнат про посилення української авіації

Раніше США відмовили в передачі МіГів, однак дипломат нагадує, що США вже змінювали позицію щодо озброєння, яке раніше не збиралися відправляти в Україну. Саме така ситуація цього разу склалася з радянськими літаками, впевнений Гербст.

“Це модель, яку ми бачили знову і знову: вони кажуть “ні”, тому що бояться, а потім кажуть “так”. Добре, що вони нарешті сказали “так”. Але погано, що їм знадобилися місяці, щоб це сказати”, – додав він.

Крім того, через деякий час можна очікувати, що США вирішать передати Україні американські винищувачі, вважає Гербст. Однак таке рішення не буде швидким і може зайняти близько пів року.

“Я думаю, що врешті-решт ми побачимо, що Америка постачатиме свої власні вдосконалені літаки, такі як F-15 та F-16, але їм, ймовірно, знадобиться шість або вісім місяців, щоб ухвалити це рішення”, – додав дипломат.

Читайте також: В Україні створили унікальну систему ППО, якої немає у світі - речник Повітряних сил

Як повідомлялось, після початку російського повномасштабного вторгнення Україна, яка не є членом НАТО, звернулася до західних союзників із проханням надати їй бойові літаки на тлі повітряної переваги росії у війні.

Серед обговорюваних варіантів, зокрема, передача Україні радянських МіГ-29, якими можуть керувати українські пілоти, в обмін на передачу країнам-власникам американських літаків-винищувачів F-16 чи інших сучасних літаків. Країнами-членами НАТО із наявністю на балансі МіГ-29 раніше називали Польщу, Словаччину та Болгарію.

Як повідомляв Укрінформ, 7 вересня президент США Джо Байден схвалив новий пакет військової допомоги Україні на 675 млн доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-