В Україні відкрили справу через можливе катування британського волонтера військовими рф

В Україні відкрили справу через можливе катування британського волонтера військовими рф

Укрінформ
Офіс генпрокурора розпочав кримінальне провадження за фактом можливого катування та вбивства британського волонтера військовослужбовцями рф.

Про це під час брифінгу заявив генпрокурор Андрій Костін, передає кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні Офісом генпрокурора розпочато досудове розслідування за фактом можливих катувань та вбивства волонтера з Великої Британії військовослужбовцями збройних формувань рф", - сказав генпрокурор.

За його словами, попередньо встановлено, що у квітні 2022 року, під час здійснення волонтерської діяльності по евакуації мирного населення на території Запорізької області, волонтер був незаконно захоплений російськими військовими, після чого був позбавлений волі та примусово перевезений на тимчасово захоплену територію Донеччини.

Читайте також: В Україні розслідують близько 32 000 воєнних злочинів росіян

"У липні окупаційною адміністрацією рф було розповсюджено інформацію про начебто загибель волонтера унаслідок хвороби і стресу. Лише після більше ніж півтора місяця перемовин та принципової позиції України рф повернула його тіло на підконтрольну (Україні - ред.) територію", - поінформував Костін.

Очільник ОГП зазначив, що на тілі волонтера є ознаки тілесних ушкоджень, які можуть свідчити про жорстоке з ним поводження, що могло стати справжньою причиною його смерті.

Окремо Костін поінформував, що є причини вважати, що цьому волонтеру, можливо, не надавалася необхідна медична допомога, і що, можливо, це й було причиною його смерті.

"Тіло, яке надано агресором, зберігалося в неналежних умовах і перебуває у понівеченому стані, тому справжньої причини смерті та завданих можливих тілесних ушкоджень можуть бути встановлені після проведення судово-медичної експертизи", - сказав він.

Генпрокурор заявив, що розслідування цієї справи наразі доручено Головному слідчому управлінню СБУ.

При цьому Костін висловив думку, що рф укотре показує своє людожерське обличчя: "Щоденно піддаються катуванням та знаходяться під загрозою позасудових страт тисячі громадян, у тому числі цивільних, які незаконно утримуються в заручниках росією на тимчасово окупованій території".

Читайте також: Лубінець закликає світ не допустити розстрілів українських військовополонених

Чиновник зазначив, що відповідно до Женевських конвенцій про захист цивільного населення під час війни заборонено брати в заручники цивільних осіб, завдавати їм каліцтва, здійснювати жорстоке поводження з ними і застосовувати щодо них тортури, піддавати їх переслідуванню.

Також, як сказав Костін, цивільні особи повинні мати доступ до отримання меддопомоги, включно з можливістю відвідування їх представниками МКЧХ та надання їм гуманітарної допомоги і лікарських засобів.

"На жаль, рф не дотримується жодного з підписаних нею правил цивілізованого світу", - зазначив він.

За словами представника судової влади, наразі є розуміння того, в яких умовах утримуються ті люди, які були незаконно взяті в заручники рф та їхніми підручними.

Очільник ОГП заявив, що особисто контролюватиме хід розслідування цього провадження.

У свою чергу, відповідаючи на питання, Костін зазначив, що Офіс генпрокурора знаходиться у контакті з представниками Великої Британії, "і вони, безумовно, беруть участь у цьому процесі".

Читайте також: Від початку повномасштабної війни рф створила на окупованих територіях ще 20 катівень - МВС

"І, безумовно, для нас важлива їхня допомога, у тому числі - експертна. Бо ми абсолютно відкриті для співробітництва з нашими колегами з Великої Британії, для того, щоб були остаточно і абсолютно точно встановлені причини смерті і тих тілесних ушкоджень, які ми бачимо на тілі повернутого нами британського волонтера", - поінформував він.

Костін висловив щире співчуття родині та друзям загиблого волонтера.

"Українці ніколи не забудуть кожного, хто став поряд на допомогу у боротьбі з російською агресією - як цивільний волонтер, чи як військовий доброволець", - сказав він.

Як повідомлялося, 29 квітня у ОГП поінформували, що правоохоронці розслідують викрадення росіянами двох волонтерів із Великої Британії, які допомагали з евакуаційними коридорами в Запорізькій області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-