Судити путіна треба в Україні та швидко - експрокурор у справі Мілошевича

Судити путіна треба в Україні та швидко - експрокурор у справі Мілошевича

Укрінформ
путін і його найближче оточення мають постати перед судом і отримати вироки, сам же суд варто провести в Україні

Таку думку висловив колишній головний прокурор у справі Слободана Мілошевича Джеффрі Найс під час дискусії «російські воєнні злочини» в Брюсселі 5 вересня, передає кореспондент Укрінформу.

Найс вважає за правильне, що українська генеральна прокуратура покладається на співробітництво з міжнародними колегами, їх експертизу. Водночас він зауважив, що «в процесі притягнення до відповідальності все можливо в національному законодавстві України, навіть за умови створення нового трибуналу».

Читайте також: Єрмак очікує ухвалення політичного рішення у Раді Європи щодо трибуналу над росією у вересні

Суд, вважає Найс, треба організувати в Україні, щоб його проводити українці, українською мовою, звісно, з залученням іноземних експертів. Прокурор вважає дуже доброю ідею організації спеціального трибуналу над агресорами.

Враховуючи свій досвід він радить «простоту» організації процесу. Суд над Мілошевичем був розпочатий понад 20 років тому, тоді він став свого роду експериментом, він, можливо, не був ідеальним і до того ж він був надто коштовним. Найс сподівається, що суд, який пройде в Україні, буде організовано за іншою системою і він стане набагато більш ефективним. Суди, які тривають роками, є малоефективними з багатьох причин, вважає прокурор.

«Ці злочини путіна та його ближчого оточення в керівництві можна доказати в дуже короткий проміжок часу», - переконаний Найс, який радить не вірити тим юристам, хто буде твердити, що все дуже складно.

Читайте також: В ОП закликають підтримати міжнародний трибунал для росії

Фільм про жахи війни, який було продемонстровано учасника дискусії, засвідчив, на думку Найса, важливий момент: не є необхідним зволікати з фіксацією справедливої картини щодо злочинів, скоєних путіним і іншими, все можна зробити швидко.

Також експерт підкреслив необхідність притягнення до відповідальності саме вище керівництво рф, а не лише простих виконавців.

«Абсолютно необхідно, щоб не сталося з тисячами інших судів.., провести суд над керівниками дуже швидко та з кінцевим і незаперечним результатом», - підкреслив Найс. Він застеріг від укладання «жахливого компромісу» по завершенні цієї війни, адже уже звучать голоси, що путіна судити не треба чи неможливо. Суд з недвозначним вироком, зазначив Найс, в інтересах усіх нас.

Читайте також: МЗС України закликає підтримати петицію «путіна під трибунал»

Україна хоче домогтися притягнення вищого політичного та військового керівництва росії до відповідальності за всі звірства, за все те, що росія вчинила. Для відповідальності держави є Міжнародний Суд ООН, Європейський суд з прав людини, арбітражі. Тут Україна вже давно працює, цей трек існує та забезпечений. Якщо ж говорити про індивідуальну відповідальність, то, перш за все, це відповідальність за найтяжчий первісний злочин, злочин агресії. Він увібрав у себе всі інші міжнародні злочини, оскільки він дає початок всім іншим міжнародним злочинам.

Мета – притягнення до відповідальності політичного і військового керівництва рф саме за вчинення злочину агресії проти України. І оскільки наразі немає міжнародного суду або трибуналу, який може судити їх саме за злочин агресії, Україна вийшла з такою ініціативою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-