Шольц анонсував передачу Україні засобів ППО, радарних систем і дронів-розвідників

Шольц анонсував передачу Україні засобів ППО, радарних систем і дронів-розвідників

Укрінформ
Німеччина обіцяє Україні нові сучасні озброєння та підтримку в розбудові власної протиповітряної оборони.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц у «Європейській промові» в Карловому університеті в Празі 29 серпня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Канцлер заявив, що «наступними тижнями та місяцями Україна отримає (від Німеччини) нові, дуже сучасні озброєння: засоби ППО, радарні системи, дрони-розвідники тощо<…> Наша мета – сучасні українські збройні сили, які довгостроково можуть захищати свою державу», - заявив Шольц.

Лише останній пакет збройної допомоги від ФРН, за його словами, перевищує 600 млн євро.

Міжнародні партнери повинні надавати Києву не лише те, від чого можуть відмовитися в себе дома, для цього потрібно «більше планування та координації», вважає Шольц.

Він додав, що ФРН разом із Нідерландами започаткували ініціативу, метою якої є розподіл завдань між партнерами України на довгострокову перспективу, і цю ініціативу потрібно якнайшвидше затвердити. Згідно з нею, Німеччина, наприклад, бере на себе «особливу відповідальність» у питанні розбудови української артилерії та протиповітряної оборони.

Читайте також: Кулеба закликає Швецію надати гаубиці Archer, ЗРК RBS-7 та більше артилерійських снарядів

путін не може миритися з єдиною Європою, вона не вписується в його світ, зазначив глава уряду ФРН. Тим важливіше надати Україні економічну, фінансову, політичну, гуманітарну та військову підтримку, підкреслив Шольц.

«Ми продовжуватимемо цю підтримку, надійно і доти, доки буде потрібно», - пообіцяв він.

При цьому політик зауважив, що відбудова зруйнованої Україна буде «завданням для поколінь» і потребує суттєвих міжнародних зусиль і «розумної стратегії». Про це йтиметься, зокрема, на експертній конференції 25 жовтня, на яку Шольц разом із головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн запрошують у Берлін Україну та її партнерів з усього світу.

Сьогодні, за словами німецького політика, знову на порядку денному стоїть питання: де в майбутньому проходитимуть лінії розділу між вільною Європою і неоімперіалістичною автократією. Шольц нагадав, що після нападу росії на Україну він сам заявив про «поворотний пункт в історії».

путінська росія хоче за допомогою насильства намалювати нові кордони – те, чого люди в Європі не хочуть пережити знову. Брутальний напад на Україну є нападом на європейський безпековий порядок.

«Цьому ми протистоїмо з усією рішучістю<…> Ми не сприймаємо атаку росії на мир у Європі», - заявив Шольц.

Він підкреслив, що європейці не хочуть назад, у ХIХ чи ХХ століття «із загарбницькими війнами та тоталітарними ексцесами».

Для цього Європа потребує власної сили – окремих держав, ЄС і всієї євроатлантичної спільноти. «Новим мирним завданням Європи є», за словами Шольца, забезпечення спроможності захистити безпеку, незалежність і стабільність проти зовнішніх викликів.

Читайте також: Шольц підтримує розширення та реформування ЄС

Чехія, яка наразі головує в ЄС, заявив канцлер ФРН, веде Європу в правильному напрямку. І має повну підтримку Німеччини в тому, щоби дати правильні відповіді у поворотний момент в історії.

Шольц здійснює одноденний візит до Праги 29 серпня.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-