Шольц підтримує розширення та реформування ЄС

Шольц підтримує розширення та реформування ЄС

Укрінформ
Європа має підготуватися до розширення Європейського Союзу, яке Німеччина всіляко підтримує.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц у своїй «Європейській промові» в Карловому університеті Праги, передає власний кореспондент Укрінформу.

«По-перше, я підтримую розширення – для країн Західних Балкан, України, Молдови, а в перспективі – для Грузії», - заявив Шольц, додавши, що розширення ЄС є позитивом для усіх.

Але, продовжив він, ЄС із 30 або 36 країнами має виглядати інакше, ніж сьогодні, адже відмінності між членами в такій спільноті будуть більшими з огляду на економічні інтереси, політичну силу або соціальні системи. Україна – не Люксембург, а виклики, що стоять перед Португалією, інші, ніж ті, з якими стикається Північна Македонія, пояснив німецький канцлер.

Глава уряду ФРН підкреслив, що насамперед країни-кандидати повинні виконати критерії членства. Водночас і ЄС має бути підготовленим до великого розширення та розпочинати відповідну підготовку вже зараз, адже процес потребуватиме часу, зазначив Шольц, додавши, що реформи в країнах-кандидатах мають йти пліч-о-пліч з інституціональними реформами в самому ЄС.

Також Шольц висловив переконання, що у Раді ЄС рішення на рівні міністрів повинні ухвалюватися більш швидко та прагматично. Там, де сьогодні потрібна одностайність, нерідко одна країна може ветувати рішення решти держав, а після розширення це буде ще більше виразно, зазначив він. Тому Шольц вважає за правильне переходити до практики ухвалення рішень більшістю голосів. «Принцип одностайності функціонує лише тоді, коли тиск є низьким, але в період зміни часів це більше не працює», - констатував Шольц.

Також, зазначив німецький політик, і Європарламенту доведеться реформуватися. Наразі там налічується 751 депутат, згодом їх буде більше, але питання не лише в кількості. За його словами, потрібен «новий і правильний баланс», побудований на засадах демократії. Те ж стосується і Європейської комісії, адже ЄС із 30 або 36 комісарами наблизиться до меж своєї спроможності працювати. Головне, підсумував канцлер ФРН, всі країни повинні мати рівний голос у ЄС.

На переконання канцлера, розширення ЄС необхідне для забезпечення стабільності в Європі та захисту спільних цінностей. Країнам-кандидатам на Західних Балканах, Україні, Молдові та, в майбутньому, також Грузії, мають надати «найкращу підтримку» на шляху до членства в ЄС.

За словами Шольца, необхідно також посилити структури зовнішньої політики та безпеки. «У ці часи нам потрібна незалежна рада європейських міністрів оборони», - сказав він. Військові можливості в рамках ЄС і з НАТО повинні бути краще скоординовані. У цьому контексті Щольц згадав сили швидкого реагування ЄС і «повністю обладнаний штаб ЄС», для чого Німеччина хоче зробити «значний внесок».

Читайте також: Намагаючись зачинити двері в ЄС для України, путін досяг протилежного результату - фон дер Ляєн

Шольц перебуває в Празі 29 серпня з одноденним візитом. Там він проводить переговори з Петром Фіалою, прем’єром Чеської Республіки, яка головує в ЄС в другому півріччі 2022 року.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-