Супутник зафіксував пожежі поблизу Запорізької АЕС

Супутник зафіксував пожежі поблизу Запорізької АЕС

Карта
Укрінформ
У районі тимчасово захопленого російськими військами Енергодара супутник зафіксував пожежі поблизу Запорізької атомної електростанції. 

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Зазначається, що на знімках, які є у розпорядженні «Схем» (проєкт Радіо Свобода), можна помітити осередки займання у лісі неподалік АЕС.

Окрім того, супутник Planet Labs 24 серпня зафіксував дим над золовідвалом Запорізької теплоелектростанції, розташованої поруч з АЕС

У коментарі «Схемам» міський голова Енергодара Дмитро Орлов повідомив, що пожежі біля Запорізької АЕС досі тривають.

«Військові мінометні обстріли та пожежонебезпечний період. Цілком можливо, що накладання цих факторів, та те, що окупанти катували пожежників… Три загони пожежників функціонують, але обстрілів багато та загорянь багато, вони не справляються», – розповів Орлов.

Читайте також: Повернути ЗАЕС під контроль України й забезпечити доступ МАГАТЕ можна за лічені дні - Президент

Як повідомляв Укрінформ, російські загарбники обстрілюють золовідвали Запорізької теплової електростанції, щоб підняти хмари радіоактивного пилу.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що російські війська використовують новий метод створення потрібної «картинки» на Запорізькій атомній станції для маніпуляції думкою громадськості та впливу на світове співтовариство. Мінометні обстріли передмість Енергодара віднедавна мають конкретну ціль: золовідвали Запорізької ТЕС.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ збирається терміново виїхати на Запорізьку АЕС

Це місця складування золи, яка утворюється в процесі роботи теплових електростанцій. Відходи мають високу концентрацію отруйних речовин та рівень радіації, що мінімум у 2,5 раза перевищує природний фон. При висиханні утворюють пил, який здатен переміщуватися на значні відстані.

25 серпня на Запорізькій АЕС через ворожі обстріли сталося відключення повітряної лінії «Дніпровська». Як зазначили в Енергоатомі, таким чином, дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – вперше в історії станції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-