Держдеп: Судилище над військовополоненими в Маріуполі є насмішкою над правосуддям

Держдеп: Судилище над військовополоненими в Маріуполі є насмішкою над правосуддям

Укрінформ
Державний департамент США засудив у середу наміри підтримуваних росією маріонеткових режимів вчинити суд над українськими військовополоненими в окупованому Маріуполі, зазначивши, що москва намагається зняти з себе відповідальність за вторгнення в Україну.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в заяві речника Держдепу Неда Прайса.

«Плануючи провести в контрольованому росією Маріуполі так звані «трибунали» над відважними захисниками України, кремль намагається зняти з себе відповідальність за агресивну війну президента путіна й відвернути увагу від величезної кількості доказів звірств, скоєних російськими військами в Україні», - підкреслив Прайс.

Читайте також: У Маріуполі загарбники другу добу блокують філармонію, де готують судилище

Він також зазначив, що «заплановані показові судові процеси – незаконні і є насмішкою над правосуддям».

Речник Держдепу нагадав, що всі військовослужбовці ЗСУ, включаючи вітчизняних та іноземних добровольців, мають право на статус військовополонених, якщо вони потрапили в полон, і відповідно до Женевських конвенцій їм має бути надано відповідний захист.

Читайте також: У Німеччині вказали росії на неприйнятність судилища над захисниками Маріуполя

Як повідомлялося, російська окупаційна влада має намір вчини показові суди над українськими військовополоненими в окупованому Маріуполі.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що судилищем над українськими полоненими у Маріуполі росія відріже собі шлях до перемовин.

Читайте також: Україна поінформувала партнерів про наміри рф вчинити судилище над захисниками Маріуполя

Речниця Офісу ООН з прав людини Равіна Шамдасані вчергове закликала рф надати незалежним спостерігачам повний доступ до всіх осіб, ув’язнених російською федерацією у зв’язку зі збройним конфліктом в Україні, включно з тими, хто утримується пов’язаними з росією озброєними групами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-