Україна поінформувала партнерів про наміри рф вчинити судилище над захисниками Маріуполя

Україна поінформувала партнерів про наміри рф вчинити судилище над захисниками Маріуполя

Укрінформ
Україна поінформувала міжнародних партнерів щодо намірів рф вчинити кричущий воєнний злочин — судилище над українськими військовополоненими, захисниками та захисницями Маріуполя.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України, передає Укрінформ.

У заяві зазначається, що будь-яке судилище над військовополоненими стане грубим порушенням Статуту ООН, ІІІ Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 1949 року та Додаткового протоколу І, злочином проти основоположних норм і принципів міжнародного права, назавжди закріпить за росією статус держави-терориста, а за росіянами - клеймо варварів.

«Україна звертає увагу міжнародної спільноти на ретельну та цілеспрямовану підготовку кремля до вчинення цього злочину. Анонсоване рф судилище є нікчемним і неправомірним», - підкреслює МЗС.

Читайте також: Судилище над захисниками Маріуполя буде воєнним злочином – Офіс ООН з прав людини

Зовнішньополітичне відомство додає, що всі оборонці Маріуполя є комбатантами, і після затримання стороною супротивника їм надається і гарантується статус військовополонених та відповідне поводження, згідно з положеннями міжнародного гуманітарного права, зокрема ІІІ Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року та Додаткового протоколу І.

Україна також закликає міжнародних партнерів – міжнародні організації та держави – рішуче засудити незаконні дії рф щодо українських військовополонених та вжити негайних заходів, аби змусити росію неухильно дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права, зокрема щодо поводження з військовополоненими, йдеться у заяві.

Міністерство наголошує, що Україна документує всі факти та події, пов’язані з підготовкою та організацією можливого судилища над українськими захисниками, і кожен воєнний злочинець — від виконавців у Маріуполі до організаторів у кремлі — понесе найсуворішу відповідальність, скільки б часу це не зайняло.

Читайте також: росіяни можуть вдарити ракетами по філармонії у день судилища над захисниками «Азовсталі» - розвідка

Як повідомляв Укрінформ, в Офісі ООН з прав людини різко засудили заплановане росією судилище над захисниками Маріуполя, яке російські загарбники планують провести у приміщенні філармонії міста.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що судилищем над українськими полоненими у Маріуполі росія відріже собі шлях до перемовин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-