Ситуація на ЗАЕС: Зеленський пояснив, як повернутися до нормальної ядерної безпеки

Ситуація на ЗАЕС: Зеленський пояснив, як повернутися до нормальної ядерної безпеки

Укрінформ
Лише абсолютна прозорість і контрольованість ситуації на ЗАЕС може гарантувати для Української держави і міжнародної спільноти поступове повернення до нормальної ядерної безпеки.

Про це під час звернення поінформував Президент Володимир Зеленський, передає Укрінформ.

За словами Президента, наразі українські дипломати і атомники та МАГАТЕ перебувають у постійному контакті і працюють над направленням місії МАГАТЕ на Запорізьку атомну станцію.

«Тільки абсолютна прозорість і контрольованість ситуації на ЗАЕС і навколо неї для Української держави, для міжнародної спільноти, для МАГАТЕ може гарантувати поступове повернення до нормальної ядерної безпеки. російська армія повинна відійти з території АЕС та всіх сусідніх районів, забрати свою військову техніку зі станції», - сказав Зеленський.

Він уточнив, що росіяни мають відійти від ЗАЕС і всіх сусідніх районів і забрати свою військову техніку із цієї станції без жодних умов і якнайшвидше.

У свою чергу, Україна готова забезпечити належний контроль з боку МАГАТЕ, і відповідна місія може бути направлена на Запорізьку атомну станцію у легальний спосіб, дуже швидко та максимально ефективно, зазначив Зеленський.

Серед іншого, він поінформував, що зробив у середу дуже важливе звернення до університетських спільнот, журналістів, політичних кіл Чилі і загалом Латинської Америки. Як уточнив Президент, це – непростий напрямок зовнішньої політики.

Він поінформував, що українська влада там багато речей робить наразі фактично з нуля: «Працюємо не лише на політичному рівні, а й налагоджуємо зв’язки безпосередньо із суспільствами цього регіону».

«Закликав чилійців та всіх людей Латинської Америки, які цінують свободу, поширювати правду про російську війну, проти нашої держави і підтримувати санкційну політику, направлену на те, щоб держава-терорист платила якнайвищу ціну за терор», - сказав він.

Читайте також: Зеленський закликав чилійців поширювати правду про війну рф проти України

Як повідомлялося, російські військові захопили ЗАЕС у ніч проти 4 березня.

ЄС та 42 країни закликали рф негайно вивести свої війська із Запорізької АЕС і всієї території України.

У свою чергу, на базі ДП НАЕК «Енергоатом» було створено кризовий штаб, куди увійшли представники різних міністерств, структур та відомств, які можуть бути задіяні у разі виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної із ЗАЕС.

Зі свого боку генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав вивести російські війська із Запорізької АЕС та направити туди місію МАГАТЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-