Україна в ООН: Через дії росії ризик техногенної ядерної катастрофи в Європі зростає

Україна в ООН: Через дії росії ризик техногенної ядерної катастрофи в Європі зростає

Укрінформ
російська федерація загрожує сьогодні міжнародній безпеці, вдаючись до атак на ядерні об'єкти, розташовані на території України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький на заході «Ситуація з ядерною безпекою в Україні: загрози міжнародній безпеці у зв'язку із захопленням ядерних об'єктів російською федерацією», що відбувся в ООН.

Захід відбувся в рамках конференції, присвяченої Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

«Від самого початку російської війни збройні сили рф завдають невибіркових ударів по інфраструктурі України, включаючи критично важливі об'єкти, створюючи тим самим безпрецедентні ядерні загрози для нашої країни та далеко за її межами», - сказав Точицький.

За його словами, «москва поводиться як мавпа з ядерною гранатою», а світова спільнота є свідком того, як виникає ядерний тероризм, спонсорований державою, що володіє ядерною зброєю - російською федерацією.

Читайте також: До ядерного знищення людства може призвести один прорахунок – генсек ООН

Український дипломат констатував, що повномасштабне російське вторгнення показало нездатність міжнародних організацій дати адекватну відповідь на нові виклики і ядерні ризики, пов'язані з війною. Зокрема, МАГАТЕ досі не розробило плану дій на випадок, якщо атомна електростанція опиниться під обстрілом.

Точицький розповів про «варварські напади» на Чорнобильську АЕС та на найбільшу в Європі атомну електростанцію в Енергодарі.

Читайте також: Блінкен - про ситуацію на ЗАЕС: росія вивела уявлення про «живий щит» на жахливий рівень

«Вперше в історії цивільні ядерні об'єкти стали фактором тактики ведення війни», - зазначив він, зауваживши, що рф використовує ядерні об'єкти в Україні як плацдарм для атак на українські військові та цивільні об'єкти, а також як склади для боєприпасів.

«Термін «загроза» став домінуючим у процесі розгляду Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, - додав Точицький. - Ризик великої техногенної ядерної катастрофи в Європі зростає».

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок, виступаючи в ООН, Точицький закликав закрити небо над атомними станціями в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-