Єнін про компенсацію Україні за вторгнення рф: Треба застосовувати усі можливі інструменти

Єнін про компенсацію Україні за вторгнення рф: Треба застосовувати усі можливі інструменти

Укрінформ
Немає якогось єдиного суду чи трибуналу, який би вирішив абсолютно всі питання з притягненням до відповідальності всіх воєнних злочинців і компенсацією шкоди Україні через вторгнення рф, тому треба застосовувати всі можливі інструменти.

Про це в інтерв’ю виданню Teлеграф заявив перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін, передає Укрінформ.

«Ми активно співпрацюємо з МКС, є плани щодо створення окремого трибуналу для рф. Немає взагалі якогось єдиного суду чи трибуналу, який би вирішив абсолютно всі питання з притягненням до відповідальності всіх воєнних злочинців і компенсацією шкоди населенню України та державі. Тому треба застосовувати всі можливі інструменти», - уточнив представник МВС.

Читайте також: Прокурор МКС – про розслідування злочинів рф в Україні: Я не збираюся зволікати чи тягнути час

За його словами, тут мова йде і про Міжнародний кримінальний суд, і про Європейський суд з прав людини. «Попри те, що рф вийшла зі складу Ради Європи, Європейський суд все ще має можливості приймати і розглядати заяви щодо порушень конвенції з прав людини, вчинених рф», - сказав він.

При цьому Єнін, відповідаючи на питання про створення трибуналу щодо президента рф володимира путіна та військового керівництва рф, заявив, що Україна сподівається, що відповідний міжнародний трибунал буде створено, і висловив думку, що це – задача непроста.

Своєю чергою він згадав, що коли Україна шукала шляхи притягнення до відповідальності рф за збиття малазійського Боїнга MH17, вже тоді було зрозуміло, що створення широкомасштабного трибуналу під парасолькою ООН неможливе, «адже росія має право вето в Раді Безпеки ООН».

«Будь-який ad hoc трибунал матиме обмежені можливості по затриманню відповідних правопорушників і по притягненню їх до відповідальності. Наразі ми бачимо, що всі червоні лінії були перетнуті. Тому тепер відповідь за міжнародною спільнотою, як забезпечити невідворотність покарання для всіх воєнних злочинців, включаючи російського президента», - уточнив Єнін.

Читайте також: Від початку повномасштабної війни прокурори зафіксували понад 36 тисяч злочинів росіян

Відповідаючи на питання, яким може бути фінал історії із боїнгом МН17, перший заступник глави МВС поінформував, що міжнародне право ніколи не було швидким, і що універсального механізму наразі не існує. Тому, за його словами, питання МН17 стало предметом судового розгляду одразу в трьох різних інстанціях.

За словами першого заступника міністра внутрішніх справ, міжнародна слідча група за участю представників усіх потерпілих країн провела і продовжує проводити титанічну роботу з відновлення картини злочину, аналізу десятків тисяч годин телефонних перехоплень, віднайденню всіх, хто мав відношення до цього злочину.

Читайте також: МН17: росія створила тисячі фейків про збиття літака і досі їх поширює

Він сказав, що уряд Нідерландів вийшов з ініціативою розслідувати це і притягати до відповідальності в рамках національної судової системи.

«А ми знаємо про їхні потужні можливості. Ми йдемо в рамках Конвенції по боротьбі з фінансуванням тероризму через Міжнародний суд ООН, і збиття боїнга є одним із ключових елементів позову проти росії. І також це питання розглядається в рамках позову України проти росії в Європейському суді з прав людини», - зазначив заступник очільника МВС.

Читайте також: Багато справ щодо військових рф готуються для подачі у міжнародний трибунал – радник глави МВС

Він уточнив, що окремі постраждалі сім’ї звернулися з приватними позовами проти рф у різних юрисдикціях.

«Процес триває. Ми розуміємо, що наказ збити літак було видано вищим військово-політичним керівництвом рф, але в рамках кримінального процесу потрібно довести весь ланцюжок надання команд», - заявив Єнін.

Як повідомляв Укрінформ, 23 липня міністр оборони Олексій Резніков уточнив, що після перемоги трибунал над російськими військовими злочинцями можна провести у Харкові.

Пасажирський Boeing-777 Малайзійських авіаліній, що виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над тимчасово окупованою частиною Донецької області 17 липня 2014 року. На борту перебували 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Читайте також: ПАРЄ поклала відповідальність за збиття літака рейсу МН17 на росію

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплекса "Бук", який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

19 червня 2019 року Міжнародна спільна слідча група назвала імена чотирьох осіб, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування "Бука". Це колишній офіцер фсб, так званий колишній міністр оборони "днр" Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник гру генштабу збройних сил рф Сергій Дубинський, підполковник-спецпризначенець гру Олег Пулатов (усі — громадяни рф), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "днр".

Окружний суд Гааги розглядає справу про катастрофу літака.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-