Зеленський пропонує створити механізм компенсації збитків від російської агресії

Зеленський пропонує створити механізм компенсації збитків від російської агресії

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський наполягає на створенні спеціального інструменту компенсації всіх збитків, завданих росією Україні.

Про це він заявив під час виступу на міжнародній конференції у Гаазі, повідомляє Укрінформ.

«Щоб забезпечити відчуття, що справедливість відновлюється, потрібно не тільки покарати винних. Потрібно дати жертвам злочинів повну допомогу й відбудувати все зруйноване цією агресією. Агресор має програти і на полі бою, і на рівні сенсів, щоб війна стала тяжким збитком насамперед для агресора, а не для жертв», - зазначив Зеленський.

Він підкреслив, що за тисячами злочинів, скоєних під час війни росії проти України, стоїть одна й та ж сама група осіб - ті, хто віддає злочинні накази, хто завжди однаково бреше, хто вже дев’ятий рік думає, як зробити всім навколо гірше й боляче, як завдати іншим державам і народам більше втрат.

Зеленський зазначив, що життя й достаток цієї групи осіб забезпечується іншими особами – фізичними та юридичними, активами, які на них записані, майном, яким вони володіють відкрито або приховано, грошима, які вони заховали в різних юрисдикціях та в різних формах – приватній, державній або квазідержавній.

«Тому Україна виступила з пропозицією створити спеціальний компенсаційний механізм. Ми вважаємо, що компенсація шкоди, завданої російською агресією, може відбуватися за рахунок російських активів і коштів, які перебувають за кордонами росії – в інших юрисдикціях. І маємо розуміти, що післявоєнна відбудова України є надзвичайно складним проєктом, який може стати успішним з допомогою партнерів. І щошвидше запрацює компенсаційний механізм, то ефективніше активи держави-терориста будуть конвертовані в компенсації і то менший фінансовий тягар нестимуть наші партнери», - наголосив Президент.

Також Зеленський подякував Канаді та іншим державам, які працюють над тим, щоб їхнє законодавство дозволило такий процес відшкодування.

«Маємо зробити це глобальним, щоб нікому у світі більше не спало на думку, ніби агресія проти суверенної держави всупереч міжнародному праву може бути терпимою для агресора. Потрібен саме такий глобальний законний шлях, який стане відображенням однієї з наших спільних цінностей – верховенства права», - додав глава Української держави.

Читайте також: Зеленський: Винні у злочинах проти українців не повинні ховатися за «імунітетом посадових осіб»

Як повідомлялося, у Гаазі 14 липня проходить міжнародна конференція щодо координації зусиль міжнародного співтовариства, спрямованих на розслідування злочинів, скоєних росією в Україні, та забезпечення правосуддя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-