росія жодного разу не відкрила гуманітарний коридор для доставки ліків на окуповані території

росія жодного разу не відкрила гуманітарний коридор для доставки ліків на окуповані території

Укрінформ
росія жодного разу не відкрила гуманітарний коридор для доставки ліків на території, де намагається встановити свій окупаційний режим. Також росіяни вдаються до злочинів проти людяності розграбовуючи медзаклади, вивозячи обладнання та ліки, закуплені коштом України.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

"На жаль, вони (російські окупаційні війська — ред.) в чергове показують, що це країна-терорист, і не виконують конвенцій, які прийняті ООН, не виконують (вимогу — ред.) забезпечення лікарськими засобами на територіях, де намагаються встановити окупаційний режим. І сьогодні офіційно заявляю, що російська федерація жодного разу не відкрила гуманітарний коридор для того, щоб ми могли завезти ліки, які закуплені за державний кошт, отримані як гуманітарна допомога від партнерів, ліки з доведеною ефективністю, сертифіковані”, - сказав Ляшко.

За його словами, це стосується як забезпечення ліками стаціонарів, так і аптечних закладів, де, зокрема, люди за Програмою доступні ліки мали б отримувати препарати від серцево-судинних захворювань, інсуліни тощо. Наразі багато препаратів купити просто неможливо, оскільки їх запаси з початку окупації на межі.

Водночас, за словами міністра, окупанти грабують медзаклади, залишаючи людей без доступу до медпрепаратів та лікування.

Читайте також: Україна намагалась відкрити 350 гумкоридорів, через дії росії спрацювали лише 165 - Верещук

“Ми постійно отримуємо сигнали, що є проблема з ліками, а також сигнали, що є злочини проти людяності, військові злочини, коли в лікарнях забирають дороговартісне обладнання, лікарські препарати і вивозять їх з території України”, - сказав він.

Ляшко додав, що Україна постійно веде перемовини з Міжнародним Червоним Хрестом, "Лікарями без кордонів", ВООЗ про виконання Женевської конвенції та поставки життєво необхідних лікарські засоби туди, де їх потребують.

Окупанти вдаються до шантажу - примушують людей до співпраці за доступ до лікарського засобу, відзначив він.

Читайте також: Медики продовжують отримувати підвищену зарплатню і на захоплених територіях - Ляшко

Як повідомляв Укрінформ, з початку повномасштабного вторгнення медзакладам було перераховано понад 50 млрд грн. Також виплачується підвищена зарплата медичним працівникам, в тому числі і тим, які опинилися на окупованих територіях.

З початку повномасштабного вторгнення російські окупанти зруйнували 122 медичних заклади, пошкодили 817 об'єктів закладів охорони здоров'я.

Фото з сайту most-dnepr.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-