Лідери НАТО обговорили шляхи вирішення продовольчої кризи, створеної росією

Лідери НАТО обговорили шляхи вирішення продовольчої кризи, створеної росією

Укрінформ
Лідери країн НАТО обговорили шляхи вирішення продовольчої кризи, спричиненої російською агресією проти України, та вивезення зерна з України морським та сухопутним шляхом.

Про це у Мадриді під час підсумкової пресконференції заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми розглянули світову продовольчу кризу, яка є наслідком російського вторгнення в Україну. Ці наслідки є важкими, в тому числі для найбільш вразливого населення світу. Ціни на продовольство є рекордно високими. Багато країн суттєво залежать від України у постачанні зерна та іншого продовольства. Тож союзники розглянули шляхи вирішення цієї кризи та вивезення зерна з України суходолом та морським шляхом», - сказав керівник НАТО.

Читайте також: Глобальна продовольча криза і Європа: час протидіяти загрозі

Він зауважив, що координація зусиль союзників із вивезення зерна з України є дуже важливою в умовах, що склалися. Столтенберг окремо наголосив: попри російську кампанію дезінформації, яка підтримується Китаєм, поточна продовольча криза спричинена не санкціями Заходу проти росії, але агресивною війною путінської росії проти України.

«Кращим шляхом для завершення цієї кризи є зупинення війни, коли президент путін виведе всі свої війська (з України – ред.)», - підкреслив Єнс Столтенберг.

Він повідомив, що союзники по НАТО пропонували різного роду технічні та організаційні рішення для вивезення зерна з України, а також розглядали варіанти домовленостей, які б могли дозволити вивезення продуктів харчування з України морським шляхом. За його словами, Латвія та інші країни Балтії, а також Румунія, представили пропозиції із розширення спроможностей транспортування зерна суходолом, зокрема, залізничним транспортом.

Читайте також: Україна щомісяця нарощує експорт зерна на 50% в умовах блокади портів

Як повідомлялося, 28-30 червня в Мадриді відбулася зустріч глав держав та урядів НАТО, яку вже назвали «самітом трансформації». Під час зустрічі лідери НАТО погодили нову Стратегічну концепцію Альянсу на наступні десять років, прийняли новий широкий пакет допомоги для України у її протистоянні проти російського вторгнення, а також дали «зелене світло» процесу входження в Альянс Фінляндії та Швеції.

Внаслідок військового вторгнення росії в України та спроб росії використовувати продовольство в якості зброї у війні проти України та колективного Заходу в портах України виявилися заблокованими більше 20 мільйонів тонн зерна, що було призначене для експорту, у тому числі, для використання в рамках Всесвітньої продовольчої програми ООН. Такі дії росії поставили під загрозу голоду низку найбільш вразливих країн, особливо в Африці.

Фото: НАТО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-