На саміті НАТО розглянуть також блокаду росією українського зерна

На саміті НАТО розглянуть також блокаду росією українського зерна

Укрінформ
На саміті глав держав та урядів НАТО у Мадриді також буде розглянуто питання викликаної російським вторгненням в Україну продовольчої кризи та блокування росією експорту зерна з українських портів.

Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив у понеділок під час пресконференції напередодні саміту НАТО в Мадриді, повідомляє власкор Укрінформу.

"Жахливі наслідки жорстокої війни путіна проти України також і для світового продовольчого ринку, цін на продовольство та експорту зерна будуть обговорені під час саміту. Частково тому, що це має значення для НАТО, але також і тому, що ряд союзників беруть участь у зусиллях з пошуку рішення", - заявив Столтенберг, коментуючи питання про те, чи обговорюватиметься на саміті блокада росією 20 млн тонн зерна в Україні.

Читайте також: Зеленський приєднається до саміту НАТО – Столтенберг

За словами генсека НАТО, союзники докладають зусилля для збільшення спроможностей з вивезення зерна з України сухопутним шляхом, але тут є логістичні проблеми, оскільки для вивезення великих обсягів потребується і розблокування морського шляху. На цьому тлі він вказав на зусилля Туреччини у "пошуку рішення для того, щоб судна могли знову йти через Чорне море та експортувати зерно з України".

Генсек Північноатлантичного альянсу також наголосив, що причиною світової продовольчої кризи та зростання цін на продовольство є саме загарбницька війна рф проти України, а не вжиті проти росії санкції через цю війну.

"Найпростіший шлях, щоб усе це припинилося, це, звичайно, щоб президент путін припинив війну. Тому що ці зростаючі ціни на продовольство не є результатом санкцій, а є результатом війни і російської блокади українських портів, що призвело до падіння експорту продовольства, зерна та надзвичайних наслідків для ціни на продовольство у світі. І тому це питання буде обговорено як під час зустрічі, так і на її полях, з огляду на прагнення союзників по НАТО знайти рішення для експорту зерна з України", - заявив Столтенберг.

Читайте також: Столтенберг анонсував важливі рішення на саміті НАТО

Як повідомляв Укрінформ, у результаті бойових дій в українських портах виявилися заблокованими понад 20 млн тонн українського зерна, значна частина якого призначалася для Всесвітньої продовольчої програми ООН. Унаслідок цього низка вразливих країн опинилася перед загрозою голоду.

28-30 червня у Мадриді відбудеться черговий саміт НАТО, який розгляне сучасні виклики для європейської та євроатлантичної безпеки, шляхи подальшої трансформації Альянсу та ухвалить нову Стратегічну концепцію. Під час саміту у Мадриді союзники по НАТО ухвалять рішення щодо надання Україні негайної допомоги для відбиття російської агресії та зважать на довгострокову програму переозброєння Збройних Сил України за стандартами НАТО.

Фото: NATO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-