Венедіктова пояснила, чому правоохоронці досі не можуть відкрити справи проти топпосадовців рф

Венедіктова пояснила, чому правоохоронці досі не можуть відкрити справи проти топпосадовців рф

Укрінформ
Окрім президента рф володимира путіна, українські правоохоронці не можуть розпочати розслідування щодо прем’єр-міністра рф михайла мішустіна і глави мзс рф сергія лаврова.

Про це заявила генеральний прокурор Ірина Венедіктова в інтерв’ю українським телеканалам, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми дуже давно, з перших днів війни, створили спецгрупу, яка розшукує безпосередньо воєнних злочинців. Є 623 цих підозрюваних у нашій великій (магістральній – ред.) справі по злочину агресії. Звичайно, це топверхівка рф щодо військової, політичної сфер, топагенти пропаганди. Тобто це всі, крім путіна, мішустіна і лаврова, бо вони мають функціональний імунітет. Усі решта у нас уже в статусі підозрюваних", - поінформувала Венедіктова.

Читайте також: В Україні щодня фіксують по 200-300 нових воєнних злочинів рф – Венедіктова

Вона зазначила, що у ОГП вже є окрема група з пошуку активів і власності осіб, причетних до агресії рф проти України, і тих осіб, які пов’язані з ними.

"Це близько 800 осіб. Ця група у нас функціонує три місяці; ми, звичайно, працюємо і з американською стороною, <...> у нас вже є спільні результати", - сказала генпрокурор, навівши приклад яхти, заарештованої в іншій країні.

Читайте також: Венедіктова про воєнні злочини росіян: Вже винесли шість вироків, є понад 600 підозрюваних

Говорячи про зустріч з американською делегацією, у тому числі і з генпрокурором США Мерріком Гарландом, посадовець заявила, що йшлося про різних необхідних Україні спеціалістів, зокрема, і про тих, "які зможуть бути тут, з нами, на землі, це стосується і (розслідування - ред.) екоцидів, які відбуваються під час війни".

Венедіктова також зупинилася на низці інших важливих питань, зокрема, щодо зміцнення технічної бази, додаткових можливостей для зберігання доказів.

"Якщо ми говоримо про кіберсферу – необхідно утримувати наш сайт, який є спецхабом для всіх правоохоронців, для Мін'юсту зі Страсбурзьким судом, для МЗС з ООНівським судом, для нас і для МКС. <...> Це так само дуже серйозна робота, копітка і недешева", - поінформувала генпрокурор.

Читайте також: Для України важливо, щоб США увійшли в спільну групу з розслідування злочинів росіян - Венедіктова

Однак, на її думку, дипломатія Президента Володимира Зеленського розвертає лідерів інших країн у наш бік і допомагає проводити відповідні перемовини.

Як повідомлялося, Венедіктова 19 березня заявила, що українські правоохоронці не можуть почати процес притягнення президента рф путіна до відповідальності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-