Для України важливо, щоб США увійшли в спільну групу з розслідування злочинів росіян - Венедіктова

Для України важливо, щоб США увійшли в спільну групу з розслідування злочинів росіян - Венедіктова

Укрінформ
Участь Сполучених Штатів у спільній слідчій групі з розслідування злочинів, скоєних армією рф проти українців, важлива для України.

Про це в ефірі телемарафону єдиних новин сказала генеральна прокурорка Ірина Венедіктова, передає Укрінформ.

“Для нас дуже важливо, щоб такий партнер, як США, зайшов у спільну слідчу групу. Ми знаємо, що 18 країн відкрили власні провадження, 6 країн знаходяться в спільній слідчій групі. Тому, звичайно, коли приїдуть слідчі з інших країн, вони мають працювати пліч-о-пліч з українськими правоохоронцями”, - сказала Венедіктова.

Читайте також: Венедіктова та спецпредставник ЄС обговорили розслідування воєнних злочинів рф

За її словами, якщо вести мову про залучення до розслідувань слідчих зі США, то це можливо лише в рамках спільної слідчої групи.

Вона зазначила, що до України прибула велика команда, у складі якої генеральний прокурор США Меррік Гарланд, спеціальна повірена у військовий справах, заступники генпрокурора.

"Для нас дуже важливо, що такий юридичний фронт знаходиться на українській землі. Проговорювали про те, яким чином ще посилити (юридичну, експертну підтримку - ред.). Насправді у нас зараз працює декілька експертів. Для України цього недостатньо, експертів має бути більше. В Сумському регіоні, в Харківському, Миколаївському, на Одещині, всюди, де ми зараз розслідуємо злочини. Тому говорили саме про це — як посилити юридичний фронт. Зроблено багато, але треба ще більше", - сказала Венедіктова.

Читайте також: «Суди» над захисниками Маріуполя є дикістю — Венедіктова

Вона наголосила, що міжнародна підтримка у сфері розслідування воєнних злочинів, скоєних російською армією в Україні, важлива не тільки з огляду на технічні можливості, людські ресурси, а й з огляду на те, що іноземні професіонали, повертаючись додому, можуть розповісти про те, що вони бачили, в яких розслідуваннях брали участь в Україні.

"Це зовсім інше сприйняття нашої біди там. А нам треба зробити все для того, щоб світ не втомився від України", - сказала Венедіктова.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний прокурор США у вівторок прибув з неанонсованим візитом в Україну з метою підтримки спільних зусиль щодо виявлення й притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах росіян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-