У рф фабрикують фейкові трибунали над українськими військовополоненими — правозахисник

У рф фабрикують фейкові трибунали над українськими військовополоненими — правозахисник

Укрінформ
Українських військовополонених у росії утримують з порушенням міжнародних правил, на них чинять тиск з метою сфабрикувати “трибунали над воєнними злочинцями”, які мають стати виправданням для розв'язаної рф війни.

Про це заявив у відеоінтерв'ю українському медіаексперту Тетяні Поповій засновник правозахисної організації Гулагу.нет Володимир Осєчкін.

«Вони (російське керівництво – ред.) розуміють, що вже в Гаазі почалося розслідування, що МКС разом з міжнародною групою слідчих збирають базу з воєнних злочинів (зс росії – ред.) в Україні. Вони працюють зараз у москві на випередження. Вони хочуть назло великому міжнародному розслідуванню зробити першими якийсь воєнний трибунал, і в «л/днр», і в москві – з телетрансляціями», — розповів Осєчкін.

За його словами, цей план запропонований політтехнологами та піарниками адміністрації президента рф, затверджено.

«На сьогодні такий план лежить на столі директора ФСВП, директора ФСБ, у голови Слідчого комітету росії – до виконання. Їхнє завдання - зробити картинку банди неофашистів, неонацистів, “бандерівців” в Україні, якою вони будуть виправдовувати воєнне вторгнення та ту вакханалію, яку вони влаштували, вбивши тисячі й тисячі людей», - пояснив правозахисник.

Читайте також: В Україні заочно судитимуть двох суддів рф за переслідування моряків у Керченській протоці

З цією метою у росії виділено більш як десять пенітенціарних установ, де утримуються українські військовополонені. Це СІЗО №2 у Ростовській області; СІЗО №2 у Новозибковому Брянської області; використовується частина приміщень у ВК-1 у Смоленській області; дві установи в Тульській області, а також колонії або СІЗО у Воронежі, Курську, Бєлгороді (після того, як частина локалізацій «засвітилися», влада рф почала переводити військовополонених в інші місця).

За словами Осєчкіна, українських солдатів утримують покамерно - щоб на них було простіше чинити тиск, включаючи тортури, залякувати, дезінформувати. Вже відомо, що з цією метою з Красноярська, Омська, Іркутська було переведено більш як 20 агентів для «внутрішньокамерної розробки» (це ув'язнені з тривалими термінами за тяжкі злочини, які співпрацюють з владою).

Також прибули спеціалісти-оперативники з москви. Камери, де «працюють» з українськими військовополоненими, крім звичайних відеокамер, обладнані негласним аудіозаписом та негласним відеодокументуванням.

З метою дезінформації, деморалізації, «ломки» найбільш психологічно стійких фабрикуються фейкові газети та телепередачі, які імітують незалежні ЗМІ. В них йдеться, що Україна зазнає поразки, вже втратила половину території, а представники української влади негативно відгукуються, наприклад, про полк «Азов».

Читайте також: Геращенко вважає, що повернення захисників Азовсталі з полону не буде швидким

«У ці місяці відбувається "сортування" (українських військовополонених у рф - ред.). Одну групу, "непотрібних", неконтактних, вони будуть обмінювати. Якусь частину залишатимуть як свідків обвинувачення. А якусь частину судитимуть на своїх “трибуналах”, обвинувачуючи їх у найнеймовірніших злочинах, бузувірствах за участю російської пропаганди. Збираються це у всьому світі транслювати», - розповів правозахисник.

Ця новина надійшла на тлі продовження повномасштабної російської агресії проти України, яка почалася 24 лютого.

Фото: PAP/EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-