Німців лякає затяжна війна в Україні, що вплине на їхній добробут – посол Мельник

Німців лякає затяжна війна в Україні, що вплине на їхній добробут – посол Мельник

Укрінформ
Головним результатом візиту канцлера ФРН Олафа Шольца разом із трьома іншими європейськими лідерами до Києва стала чітка декларація підтримки євроінтеграційних прагнень України. Водночас німців лякає перспектива затяжної війни між Україною та рф.

Таку оцінку нещодавньої поїздки дав у інтерв’ю Укрінформу посол України в Німеччині Андрій Мельник.

«Після тривалих і кулуарних, і публічних дипломатичних зусиль, докладених протягом останніх тижнів у німецькій столиці, саме у Києві канцлер Шольц вперше офіційно виступив за надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС. Мабуть, саме у цьому і полягає головна додана вартість приїзду до Києва глави федерального уряду», - сказав Мельник.

Читайте також: Меркель припускає, що путін чекав на її відставку, перш ніж вторгнутися в Україну

Він назвав важливим сам факт, що такий візит відбувся, адже канцлера запрошували фактично від самого початку повномасштабної агресії, і така тривала пауза бентежила не лише провідних політиків, але й більшість німців.

Водночас як послу, Мельнику хотілося б, щоб це був повноцінний двосторонній візит, адже лише у такому форматі можливо було би порушити найбільш критичні теми, які Україну сьогодні турбують, передусім щодо відвертого зволікання з направленням нам Берліном важкого озброєння.

Загалом, зауважив дипломат, спільна поїздка лідерів чотирьох європейських держав ЄС мала особливу користь, оскільки дала змогу зосередити всю увагу саме на стратегічному питанні майбутнього членства України в Євросоюзі.

Читайте також: Посол Мельник розповів про очікування від візиту Шольца до України

Коментуючи спекуляції, що лідери ФРН, Франції, Італії, а також Румунії могли намагатися переконати керівництво в Києві в необхідності пошуку компромісу з рф, Мельник запевнив, що «жодного викручування рук під час згаданого візиту європейського «квартету» не було».

Посол водночас констатував, що в самій Німеччині наростає кількість голосів на користь укладення якнайшвидшого перемир’я за будь-яку ціну, адже мало хто дійсно може собі уявити поразку росії. Німців, за словами дипломата, відверто лякає той факт, що ця війна, яка вже сьогодні призвела до небувалої інфляції, може тривати ще дуже довго і поставити під загрозу їх добробут. Такі «занепадницькі настрої» є значним викликом, адже підвищуватимуть тиск на німецький уряд, додав Мельник.

Як повідомляв Укрінформ, Європейський парламент у четвер, 23 червня, ухвалив резолюцію щодо невідкладного надання Україні й Молдові статусу кандидата в члени Європейського Союзу.

Читайте також: Шольц обіцяє лобіювати інтереси України на саміті ЄС

24-25 червня у Брюсселі проходитиме саміт ЄС, на якому має бути розглянуто питання щодо надання Україні та Молдові статусу кандидата на членство в ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-