«Трибунал для путіна»: правозахисники зафіксували майже 9 тисяч злочинів рф в Україні

«Трибунал для путіна»: правозахисники зафіксували майже 9 тисяч злочинів рф в Україні

Укрінформ
Близько 9 тисяч епізодів злочинів рф на території України задокументували учасники ініціативи «Трибунал для путіна».

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна у Львові розповіла виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Правозахисники, які з 2014 року мали досвід документування воєнних злочинів, злочинів проти людяності, злочинів геноциду та злочинів агресії, об’єдналися для того, щоб, по-перше, сформувати повноцінну базу всіх потенційних епізодів таких злочинів, по-друге, взаємодіяти з правоохоронними органами по всій країні. В нас є представники організації в кожному регіоні України, які займаються збором даних саме щодо воєнних злочинів. Таким чином наша база зараз нараховує близько 9 тисяч епізодів, і для нас це не межа», - розповіла Романцова.

Вона акцентувала, що ініціативу «Трибунал для путіна» створили правозахисні організації задля здійснення масштабного трибуналу над всієї вертикаллю путінської влади за агресію щодо України. Ініціатива взаємодіє з ОБСЄ, з комісіями ООН, з Європейським судом з прав людини, а також із Міжнародним кримінальним судом.

«Ми хочемо ще створити повноцінний трибунал на полях ООН, за який буде безпосередньо голосувати Генеральна асамблея ООН. Тобто кожна країна в світі, яка входить в ООН, буде голосом», - додала Романцова.

Читайте також: Відшкодування збитків від війни: в Україні створять комісію з міжнародних позовів

Окрім свідчень людини, яка може розповісти як очевидець, для збирання інформації учасники ініціативи можуть використовувати повідомлення ЗМІ чи соціальних мереж.

Інформацію про злочини рф на території України можна також розмістити на першій сторінці сайту Української Гельсінської спілки з прав людини. Представники ініціативи гарантують, що інформація не буде надаватися загальнодоступним джерелам.

Учасники ініціативи «Трибунал для путіна» зазначають, що в міжнародній судовій практиці є позитивний кейс, коли до трибуналу були притягнуті навіть пропагандисти.

«Є кейс Нюрнберзького процесу, де до відповідальності були притягнуті власне і пропагандисти, які розпалювали війну», - підсумував Руслан Тополевський із ГО «Центр правових та політичних досліджень «СІМ».

Як повідомляв Укрінформ, від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну правоохоронці зареєстрували понад 17,5 тис. злочинів агресії та воєнних злочинів. Крім того, українські правоохоронці зареєстрували 8 477 злочинів проти нацбезпеки.

президент рф володимир путін 24 лютого оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Фото: Wiktor Szymanowicz/Future Publishing

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-