Джапарова на зустрічі з делегацією Незалежної комісії ООН: Встановити особи злочинців замало

Джапарова на зустрічі з делегацією Незалежної комісії ООН: Встановити особи злочинців замало

Укрінформ
Під головуванням першої заступниці глави МЗС Еміне Джапарової відбулася зустріч представників влади з делегацією Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування злочинів в Україні.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства закордонних справ, передає Укрінформ.

Зазначається, що це перший візит делегації Комісії до України у рамках її мандата.

Під час зустрічі Джапарова висловила вдячність міжнародним інституціям за кроки, спрямовані на притягнення росії до відповідальності.

Вона нагадала, що «російська агресія розпочалася у 2014 році, а також що останні 106 діб є невід’ємною й найбільш трагічною частиною одного ланцюжка подій».

Перша заступниця міністра підкреслила, що мандат Комісії охоплює не лише нові події, але і їх першопричини, та закликала Комісію вивчити також ситуацію на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу, де системні порушення прав людини та пов’язані з ними злочини відбуваються протягом останніх восьми років.

Джапарова наголосила, що «Комісія має оцінити взаємозв’язок між порушеннями з боку росії в Україні та пропагандою національної ворожнечі проти українців, відмовою визнати життєздатність української державності, дезінформацією та спотворенням історичних фактів». Усе це є частиною офіційної риторики кремлівського режиму, переконана вона.

«Успіх Комісії буде залежати від того, чого її члени зможуть досягти у плані встановлення особистої відповідальності за злочини, вчинені російськими окупаційними військами в Україні. Лише встановити обставини чи особи безпосередніх злочинців буде замало», - вважає перша заступниця міністра.

За інформацією МЗС, під час зустрічі українська сторона поінформувала делегацію Комісії про координацію національних та міжнародних зусиль щодо встановлення фактів порушень рф прав людини та міжнародного гуманітарного права в ході триваючої агресії проти нашої держави.

У ході місії делегація має намір відвідати Львів, Київ, Харків та Суми. Там збиратимуть інформацію з перших вуст про порушення та утиски рф прав людини й порушення міжнародного гуманітарного права, а також зустрічатимуться з жертвами і свідками та внутрішньо переміщеними особами.

Читайте також: ООН доставлятиме гуманітарні вантажі по Україні за допомогою Uber

Як повідомляв Укрінформ, президент Ради ООН з прав людини Федеріко Вільєгас оголосив 30 березня про створення комісії для розслідування воєнних злочинів та інших зловживань, скоєних під час вторгнення росії в Україну.

До складу Комісії входять три особи: Еріка Месе з Норвегії (голова), Ясминка Джумхур з Боснії та Герцеговини і Пабло де Грейффа з Колумбії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-