«Справедливість може бути досягнута»: як іноземні фахівці розслідують воєнні злочини в Україні

«Справедливість може бути досягнута»: як іноземні фахівці розслідують воєнні злочини в Україні

Укрінформ
Міжнародний кримінальний суд працює над відкриттям офісу в Києві

Минулого тижня до Нідерландів з України повернулася група експертів, яка на запит Міжнародного кримінального суду (МКС) збирала докази для судового переслідування винних у скоєнні воєнних злочинів. До складу групи входило близько тридцяти осіб: військова поліція, вибухотехніки та фахівці із цифрових технологій. Зокрема, вони відвідали морги Київської області, записали показання свідків, вивчили відеозаписи.

Прокурор МКС Карім Хан оголосив 17 травня про відправлення в Україну для розслідування злочинів, скоєних під час російського вторгнення, ще однієї групи із 42 слідчих та експертів, що є найбільшою місією за кількістю персоналу, яка коли-небудь відряджалася на місця.

Карім Хан / Фото: Ministerie Defensie
Карім Хан / Фото: Ministerie Defensie

Крім того, наприкінці квітня вперше в історії Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду приєднався до спільної слідчої групи з розслідування воєнних злочинів в Україні. А в планах Офісу прокурора МКС – відкриття представництва у Києві.

ГРУПИ ІНОЗЕМНИХ ЕКСПЕРТІВ І МІЖНАРОДНА КОМІСІЯ З ПИТАНЬ ЗНИКЛИХ БЕЗВІСТИ

Групу експертів, яка працювала в Україні, минулого четверга в аеропорту Ейндговена зустрічали прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан і міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

Кайса Оллонгрен / Фото: ANP
Кайса Оллонгрен / Фото: ANP

«Найкраще зібрати докази якнайшвидше після того, як було скоєно злочин. Свіжі матеріали, які мають ланцюжок доказів, вважаються більш надійними та автентичними, матимуть більшу вагу в очах незалежних суддів», – підкреслив Хан.

Членам команди не можна ділитися результатами розслідування та розповідати, які саме матеріали вони зібрали, бо їх ще не було проаналізовано. Експерти працювали «на землі» два тижні. Усі зібрані матеріали були передані до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

«Наша команда повернулася з України. Ми зробили там дуже важливу роботу», - наголосила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

А ще зазначила, що Нідерланди вивчають можливість знову направити до України групу судово-медичних експертів для розслідування воєнних злочинів. Але вже у координації з іншими країнами

«Тому, коли і як саме ми це зробимо, нам ще треба це обговорити», – пояснила вона.

Водночас у коментарі Укрінформу генеральний прокурор Ірина Венедіктова зазначила, що Україна очікує на прибуття нової нідерландської групи експертів від Міжнародного кримінального суду на зміну колегам, які повернулися в Нідерланди.

«У нас Офіс прокурора МКС був двічі. Їхні працівники були в нас, коли прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан приїздив. Потім приїхала велика група. Зокрема, були слідчі-криміналісти, слідчі-аналітики, оперативники, фахівці із цифрових питань, фахівці із знешкодження вибухонебезпечних предметів. Така була серйозна група. Вони в нас були два тижні. Зараз ми очікуємо прибуття нової нідерландської делегації в рамках продовження цієї місії», – сказала вона.

За її словами, команда працювала в Бородянці Київської області та Ягідному Чернігівської області. Також в Україні є французькі експерти, які працюють у Бучі, де встановлюються безвісти зниклі, здаються ДНК-тести, розшукуються люди, які були не ідентифіковані за аналізами родичів. А ще розглядається можливість співпраці з Міжнародною комісією з питань зниклих безвісти, яка базується в Нідерландах.

«Ця комісія – дуже відома. Вона вже 20 років займається таким розшуком і, звичайно, ми б хотіли співпрацювати. Я подивилася їхні можливості, ДНК-лабораторію, бо в нас же є оперативна ДНК-лабораторія, яка зараз працює від французьких експертів. Також зараз працює українська, наша ДНК-лабораторія. Однак, враховуючи, що в нас величезна кількість неідентифікованих останків людей і багато зниклих безвісти, то нам треба дуже системно цим питанням займатися, бо це питання на роки, на жаль, тому ми продовжуватимемо співпрацю», – розповіла Укрінформу Ірина Венедіктова.

Фото: Int'l Criminal Court
Фото: Int'l Criminal Court

3D-ЛАЗЕРНЕ СКАНУВАННЯ ТА 3D-КАРТОГРАФУВАННЯ МІСЦЬ ЗЛОЧИНІВ

Велику роль у розслідуванні воєнних злочинів, зокрема в Україні, відіграють сучасні технології, які допомагають зберегти місце злочину.

«Ми створили 3D-карту в Бучі. Я дуже пишаюся нашими професіоналами-українцями, нашими правоохоронцями, нашими прокурорами, які це все роблять. У нас є сайт, що працює три місяці й де більше 15 тисяч повідомлень, п’ятдесяти тисяч фото та відео фіксацій. Ми це зробили самі», – підкреслила Венедіктова.

За словами прокурора МКС Каріма Хана, 3D-лазерне сканування та 3D-картографування місць злочинів, яке вже використовується в Україні, дозволяє працювати із цими даними різним судам. «Також завжди після конфлікту йде відновлення, тому це є ще однією причиною зберегти місце злочину», – зазначив він під час зустрічі з журналістами в Гаазі.

Карім Хан
Карім Хан

Такий метод, зокрема, допомагає зрозуміти покази свідків щодо напрямків вогню. Хан підкреслив, що в розслідуванні треба використовувати технології, штучний інтелект, усе можливе для того, щоб докази були беззаперечними. Тому Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду також збирає свідоцтва про злочини через спеціальну платформу.

«Існує захищений портал. Нам потрібні різні засоби, щоб зв'язатися з будь-якою стороною конфлікту, яка має відповідну інформацію. І якщо ми це отримаємо, то зможемо проаналізувати та подивитися, яка вийде картина. Результатом процесів має бути істина, коли імпресіоністичні картини переходять до зображень високої чіткості, які потім будуть представлені у судах. І тоді судді зроблять свою роботу, щоби вирішити, на що конкретно вказують докази», – розповів Укрінформу Хан.

Він також зазначив, що ця платформа призначена для того, щоб допомогти Офісу прокурора зібрати всю можливу інформацію та докази, що стосуються розслідувань.

І вже зібрано тисячі доказів воєнних злочинів на українській території, і такий метод дуже важливий з точки зору встановлення контактів із жертвами та свідками, незалежно від того, перебувають вони в Україні чи за її межами.

За його словами, дуже важливо мати різні інструменти для отримання та зберігання доказів, адже це допомагає зібрати всі дані разом, а потім проаналізувати, глибше зануритися в певні деталі, а також побачити, як вони взаємопов’язані.

«Частина може надходити з України, частина – із сусідніх країн, частина – з наших власних незалежних розслідувань», – уточнив прокурор.

СПІЛЬНА СЛІДЧА ГРУПА З РОЗСЛІДУВАННЯ ВОЄННИХ ЗЛОЧИНІВ В УКРАЇНІ

Ще у квітні Офіс прокурора МКС приєднався до Спільної слідчої групи України, Литви та Польщі щодо розслідування злочинів рф на українській території, створеної за підтримки Агентства ЄС з питань співробітництва у сфері кримінальної юстиції (Євроюсту). І це вперше в історії.

Наразі Спільна слідча група розширилась до 6 країн. Відповідну угоду про приєднання Естонії, Латвії та Словаччини було підписано у Гаазі минулого тижня. У кожної з держав-сторін триває власне національне розслідування. Так, наприклад, до слідчої групи у Литві, яка розслідує злочини в Україні, входить 40 прокурорів та слідчих.

«Ми маємо слідчу групу. У ній 40 осіб. Група у нас складається з 20 прокурорів та 20 слідчих. Наша група працює з потерпілими та свідками з України. У Литві ми опитуємо лише тих українців, які приїхали до нас. У Литві близько 55 тисяч біженців з України. Це переважно жінки та діти», – розповіла Укрінформу генеральний прокурор Литовської Республіки Ніда Грунскєнє.

Ніда Грунскєнє
Ніда Грунскєнє

Президент Євроюсту Ладіслав Хамрана зазначив, що шість країн, які входять до спільної слідчої групи, паралельно ведуть власні розслідування воєнних злочинів рф в Україні. Крім того низка організацій збирають інформацію. Отже, війна в Україні фактично може стати найзадокументованішою в історії людства. Євроюст координуватиме збір доказів та розслідування воєнних злочинів в Україні.

Ладіслав Хамрана
Ладіслав Хамрана

Прокурор МКС Карім Хан Офіс розповів Укрінформу, чому його офіс потребує постійної присутності в Україні.

«Ми не можемо їздити туди-сюди при розслідуванні ситуацій по всьому світу. Це стосується як Судану, так і України. У наступні кілька тижнів ми працюватимемо над відкриттям офісу в Києві», – сказав він.

Карім Хан додав, що лише дистанційне розслідування з Гааги не може ефективним, бо треба багато працювати «в полі». Тож саме створення офісу допоможе глибше зануритися у справу та досягти успіху.

Він також підкреслив, що злочини, які підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, є складними. Зокрема, йдеться про геноцид, злочини проти людства та воєнні злочини, які не мають терміну давності.

«Але ми бачили в різних ситуаціях, що як під час конфлікту, так і після конфлікту справедливість може бути досягнута», – наголосив він.

Ірина Драбок, Гаага

Фото автора

Перше фото: Ministerie Defensie

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-