На Херсонщині росіяни роздають як «гуманітарку» прострочені продукти та ліки

На Херсонщині росіяни роздають як «гуманітарку» прострочені продукти та ліки

Укрінформ
На території тимчасово захопленої Херсонської області російські загарбники роздають місцевим жителям як гуманітарну допомогу продукти 5-річної давнини та ліки, в яких сплив термін придатності.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у Телеграмі.

За її словами, на Херсонщині наростає гуманітарна криза.

"У жителів області немає можливості виїхати на підконтрольну Україні територію та майже обмежена можливість пересування по області. Окупанти не пропускають волонтерів з гуманітарною допомогою та грабують гуманітарні вантажі", - заявила Денісова.

Читайте також: Зведення ОВА: масовані обстріли на Херсонщині, Луганщині та Донеччині

З посиланням на мера Херсона Ігоря Колихаєва вона повідомила, що в місті "медикаменти закінчаться за два тижні, вже немає розчинів для крапельниць, обмаль ліків від серцево-судинних захворювань, не вистачає кисню. Значна потреба в лікарських засобах існує в усіх районах Херсонщини без винятку".

За словами даними Денісової, "в області залишається близько 500 тисяч осіб. До початку війни було близько мільйона жителів".

Читайте також: Так виглядає Маріуполь - жахливі умови, в яких виживають його мешканці

Крім того, "у перші дні захоплення південного регіону окупанти розграбували велику кількість продовольчих мереж та аптек. Українські товари вивезли до Криму та росії", - заявила омбудсман.

Як підкреслила Денісова, "як гуманітарку росіяни роздають продукти 5-річної давнини та ліки, в яких сплив термін придатності. При цьому в обмін на них вимагають паспортні дані, списки пенсіонерів, соціальних працівників та просто людей, які проживають у тій чи іншій громаді".

Читайте також: Загарбники масово завозять хлор у Маріуполь, місто перетворюється на кладовище – радник мера

Денісова закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти порушень прав людини.

Як повідомляв Укрінформ, 25 квітня російські війська захопили будівлю міської ради Херсона. Міський голова Колихаєв заявив про відмову співпрацювати з "новою адміністрацією", призначеною російськими загарбниками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-