Визволення бійців із «Азовсталі»: Зеленський назвав країни, які допомагають у переговорах з рф

Визволення бійців із «Азовсталі»: Зеленський назвав країни, які допомагають у переговорах з рф

Укрінформ
Україна долучає низку країн світу, серед яких Ізраїль, Швейцарія, Туреччина, Фінляндія, до процесу переговорів з росією щодо визволення військових із «Азовсталі» у Маріуполі.

Про це Президент України Володимир Зеленський сказав в інтерв’ю італійському телеканалу Rai 1, повідомляє Укрінформ.

«Про поранених ми прогорювали. Ми передавали росії інформацію, ми навіть застосовували механізм долучення третьої держави. Ізраїль, Швейцарія, Туреччина – вони сьогодні працюють. Я розмовляв до нашого інтерв'ю з Президентом Фінляндії, також він буде дзвонити президенту росії з цього приводу», - сказав Зеленський.

За його словами, нині Україна та її міжнародні партнери, всі, кого може почути російська федерація, мають працювати, аби звільнити українських захисників. «На жаль, сьогодні це залежить саме від рішення російської федерації. Все, що від нас залежить, ми робимо. Навіть робимо більше, наскільки це можливо. Ми не повинні зупинятися, треба боротися за кожну людину», - додав Президент.

Читайте також: рф не реагує на пропозиції вивести війська із захоплених після 24 лютого територій – Зеленський

Він нагадав про те, що цивільних українців таки вдалося забрати із території заводу «Азовсталь», тому нині питання стоїть щодо поранених, щодо живих військових. Але українська сторона не хотіла б там залишати й тіла загиблих, адже їх чекають родини. «Ми повинні (боротися – ред.) за кожного та кожну живу або ні людину», - додав глава держави.

Зеленський запевнив, що обговорює це питання з усіма лідерами на всіх майданчиках, щоб допомогти військовим.

Читайте також: У Маріуполі ворог намагається прорватися на «Азовсталь»

«Будь ласка, не хочете їх відпустити, ми готові їх поміняти. Не хочете відпустити поранених, ми готові їх поміняти. Дайте нам вивезти вбитих. Дайте нам вивезти поранених. Не вбивайте живих, бо це війна і є правила війни, і якщо ви заблокували і ми дійти та розблокувати військовим шляхом не можемо, тут постає питання діалогу. І тут є складнощі, де ми хочемо чи ні, але повинні спілкуватися з російською стороною. І наші групи це роблять», - сказав він.

Президент подякував ООН та Міжнародному комітету Червоного Хреста, за сприяння яких вдалося евакуювати із "Азовсталі" мирне населення. «І вони готові допомагати та супроводжувати їх (захисників – ред.) - пораненими, вбитими, живими. Ми всі готові, ми всі цього хочемо», - сказав Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, бійці полку "Азов" разом з побратимами тримають оборону в Маріуполі. В укриттях заблокованого ворогом заводу "Азовсталь" перебуває близько 600 важкопоранених бійців, яким через відсутність медикаментів і брак медиків не можуть надати належну допомогу. Територію меткомбінату росіяни постійно піддають обстрілам з усіх видів озброєння та раз у раз намагаються штурмувати.

Читайте також: Евакуація з «Азовсталі» почнеться з порятунку важкопоранених - Верещук

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що спецоперація з евакуації із «Азовсталі» почнеться з порятунку важкопоранених військовослужбовців та відбуватиметься в кілька етапів.

Раніше Україна запропонувала росії обміняти важкопоранених бійців із "Азовсталі" на полонених росіян за стандартними правилами обміну військовополонених. За словами Верещук, військовим шляхом деблокувати "Азовсталь" наразі неможливо.

Захисники "Азовсталі" здаватися в полон не збираються, а росіяни не погоджуються на процедуру «екстракшн».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-