росія випустила по Україні вже понад 2100 ракет – Кислиця в Радбезі ООН

росія випустила по Україні вже понад 2100 ракет – Кислиця в Радбезі ООН

Укрінформ
Росія щодня продовжує ракетний терор, націлюючись переважно на цивільну інфраструктуру, школи та лікарні. 

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це під час засідання Радбезу ООН щодо гуманітарної ситуації в Україні заявив у четвер постійний представник України при Організації Сергій Кислиця.

Він зазначив, що від початку повномасштабної агресії проти України росія випустила по українських містах і селах понад 2100 ракет.

Кожен день вторгнення приносить нові трагедії та нові злочини росіян, зазначив він, нагадавши про авіаудар по школі у Білогорівці на Луганщині 7 травня, де загинуло 60 мешканців, які переховувалися від бомбувань, та обстріл школи в Новгород-Сіверському минулої ночі.

Читайте також: Україна закликала Радбез ООН евакуювати поранених з «Азовсталі»

Станом на сьогодні повністю зруйновано 126 навчальних закладів і ще 1509 пошкоджено, додав Кислиця.

За його словами, росія, порушуючи Конвенцію ООН про права дитини, продовжує викрадати українських дітей. За даними російських офіційних джерел, станом на 7 травня до Росії депортовано понад 1 млн українців, серед яких 200 тисяч дітей, з них 2 тисячі – сироти або позбавлені батьківського піклування.

Читайте також: Кислиця: лавров навмисно образив пам'ять мільйонів євреїв, які загинули від рук нацистів

«Ми закликаємо ЮНІСЕФ, Управління верховного комісара ООН у справах біженців та Міжнародний комітет Червоного Хреста вимагати від росії негайного та безперешкодного доступу до цих дітей, а також до всіх осіб, які були вивезені з постраждалих районів України до рф або тимчасово окупованих територій», - заявив постпред.

Він закликав генерального секретаря ООН використовувати всі механізми, створені Радбезом, для моніторингу порушень щодо дітей.

Кислиця додава, що на сьогодні російські війська зруйнували або пошкодили в Україні близько 400 закладів охорони здоров’я. В умовах війни повністю припинено лікування онкохворих, є серйозні проблеми з доступом до інсуліну та антибіотиків, розповів він.

Читайте також: Радбез ООН ухвалив першу заяву після повномасштабного вторгнення рф в Україну

За його словами, символічно, що одна з російських ракет, запущена 7 травня, знищила музей українського філософа Григорія Сковороди. «У своїй доктрині він пропагував гуманістичні ідеї. Насправді нинішня Росія занадто далека від гуманізму», - наголосив дипломат.

На початку виступу Кислиця назвав представників російської делегації на РБ майбутніми підсудними в судовому процесі щодо воєнних злочинів в Україні.

Читайте також: Однією з цілей росії є глобальна продовольча криза - Кислиця

Він також наголосив, що Україна вітає створення слідчої комісії для розслідування звірств росії проти України, про що йдеться в резолюції, ухваленій у Женеві в четвер Радою ООН з прав людини.

Як повідомлялося, у четвер Рада ООН з ухвалила резолюцію про порушенням прав людини через агресію рф проти України, яка зобов’язує комісію провести спеціальне розслідування воєнних злочинів, скоєних російськими загарбниками на території Київської, Чернігівської, Харківської та Сумської областей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-