Україна закликала Радбез ООН евакуювати поранених з «Азовсталі»

Україна закликала Радбез ООН евакуювати поранених з «Азовсталі»

Укрінформ
Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця закликав Раду Безпеки та Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша докласти всіх зусиль для забезпечення евакуації поранених з Азовсталі.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це Кислиця заявив у четвер під час засідання Радбезу щодо гуманітарної ситуації в Україні.

«Захисники Маріуполя зробили неможливе. Вони зупинили численніші російські війська... Їхній внесок у зрив планів російського бліцкригу неможливо переоцінити», - сказав Кислиця.

Він зазначив, що чимало захисників, що перебувають на Азовсталі, отримали важкі поранення й не мають доступу до необхідної медичної допомоги.

Читайте також: Україна в ОБСЄ закликала дозволити евакуацію з Азовсталі та розпустити фільтраційні табори

«Тому вважаємо, що операцію з евакуації необхідно продовжити. Ми закликаємо Раду Безпеки та Генерального секретаря докласти подальших зусиль для забезпечення евакуації хворих та поранених із району Азовсталі відповідно до міжнародного гуманітарного права», - сказав постпред.

За його словами, хворих та поранених необхідно доставити в безпечні місця, де їм буде гарантовано право на життя.

Читайте також: Так звучить пекло: опублікували нові кадри бомбардувань Азовсталі

«Російський полон – не таке місце для військовослужбовців з Азовсталі», - додав Кислиця.

Він нагадав, що кількість загиблих серед жителів Маріуполя сягнула близько 20 тисяч – удвоє більше, ніж під час Другої світової війни, коли німецькі нацисти вбили 10 тисяч мешканців міста.

Як повідомляв Укрінформ, Україна запропонувала росії обміняти важкопоранених бійців із Азовсталі на полонених росіян за стандартними правилами обміну військовополонених.

За словами віцепрем'єр-міністра - міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, військовим шляхом деблокувати Азовсталь наразі неможливо. Захисники Азовсталі здаватися в полон не збираються, а росіяни не погоджуються на процедуру "екстракшн".

Читайте також: Родичі бійців з «Азовсталі» просять президента Туреччини допомогти з екстракцією

Верещук 7 травня повідомила, що всіх жінок, дітей та людей похилого віку з меткомбінату "Азовсталь" евакуйовано, і цю частину маріупольської гуманітарної операції завершено.

Територію меткомбінату росіяни постійно піддають обстрілам з усіх видів озброєння, зокрема, з літаків і корабельної артилерії, та раз у раз намагаються штурмувати. Тримають оборону українські військові, серед яких кілька сотень поранених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-