На Харківщині ворог намагається зупинити просування ЗСУ до кордону – Міноборони

На Харківщині ворог намагається зупинити просування ЗСУ до кордону – Міноборони

Укрінформ
Підрозділи російських військ на Харківському напрямку намагаються не допустити просування Збройних сил України в бік державного кордону.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник, інформуючи про оперативну ситуацію на фронті станом на 12.00 9 травня.

«На Харківському напрямку підрозділи противника зі складу 6 армії західного військового округу, 41 армії центрального військового округу та берегових військ балтійського флоту намагаються не допустити подальшого просування наших військ у напрямку державного кордону України», - повідомив речник.

Читайте також: Авіація загарбників за добу завдала 53 удари по Україні - Міноборони

Крім того, за його словами, на Ізюмському напрямку угруповання 1 танкової армії, 20 армії західного військового округу, 29, 35, 36 армій, а також 68 армійського корпусу східного військового округу зосереджують зусилля на підготовці до продовження наступу на напрямку Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ. Намагаючись уточнити положення українських військ, загарбники вели повітряну розвідку у районах н.п. Петрівське, Довгеньке та Нова Дмитрівка.

Інформуючи про Донецький напрямок, Мотузяник зазначив, що угруповання російських військ продовжує наступальні дії на Лиманському, Сєверодонецькому, Попаснянському, Авдіївському та Курахівському напрямках. Для розвитку наступу у напрямках на Сіверськ і Лисичанськ противник продовжує спроби форсування р. Сіверський Донець. У районі Білогорівки, що у 6 км на захід від Лисичанська, наведено три понтонні переправи. Аби забезпечити форсування водної перешкоди, ворог постійно застосовує артилерію та оперативно-тактичну авіацію.

Речник Міноборони також не виключив подальшого наступу на захисників "Азовсталі" та застосування дальніх бомбардувальників.

«На Маріупольському напрямку противник продовжує блокувати наші підрозділи у районі заводу “Азовсталь”. За підтримки вогню артилерії і танків проводить штурмові дії. Не виключається поновлення бомбових ударів дальніми бомбардувальниками Ту-22М3», - зазначив Мотузяник.

Читайте також: росія зосередила у Чорному морі до 50 ракет «Калібр»

Інформуючи про Південнобузький і Таврійський напрямки, він повідомив, що агресор силами 8 та 49 армій, 22 армійського корпусу та повітряно-десантних військ веде бойові дії з метою покращення свого тактичного положення. Крім того, ворог нарощує систему вогневого ураження, протиповітряної оборони та вдосконалює інженерне обладнання позицій.

На Таврійському напрямку противник також проводить демонстраційні дії з метою сковування українських військ та недопущення їх перекидання в інші операційні райони.

За словами речника, обстановка в Придністровському регіоні Республіки Молдова залишається напруженою. Місцеві збройні формування та підрозділи оперативної групи російських військ продовжують перебувати у бойовій готовності “Повна”.

Водночас на Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала. Визначені підрозділи зс республіки білорусь (до семи батальйонів) продовжують виконувати завдання з посилення ділянки білорусько-українського кордону у Брестській і Гомельській областях. Також там зберігається загроза нанесення з території білорусі ракетних та авіаційних ударів по об’єктах нашої держави.

Читайте також: Найбільша активність військ рф - на Слобожанському та Донецькому напрямках

Мотузяник також повідомив, що на пунктах пропуску і у прикордонних районах Брянської та Курської областей росії утримуються посилені наряди прикордонної служби фсб та підрозділи зс рф.

Як повідомляв Укрінформ, Збройні сили України з 24 лютого по 9 травня ліквідували близько 25 тисяч 650 (+150) російських військових.

Також знищено танків 1145 (+15) одиниць, бойових броньованих машин ‒ 2764 (+23), артилерійських систем – 513 (+4), РСЗВ - 185 (+6), засобів ППО - 87 (+1), літаків – 199 (+0), гелікоптерів – 158 (+2), автомобільної техніки та автоцистерн - 1970 (+9), кораблів / катерів - 12 (+0), БПЛА оперативно-тактичного рівня - 377 (+17), спеціальної техніки - 41 (+2), крилатих ракет - 94 (+2). Найбільші втрати росіян минулої доби спостерігалися на Авдіївському напрямку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-