Завдяки операції ООН евакуювали близько 500 жителів Маріуполя - Гутерреш

Завдяки операції ООН евакуювали близько 500 жителів Маріуполя - Гутерреш

Укрінформ
Завдяки операції Організації Об'єднаних Націй з Маріуполя вдалося евакуювати загалом близько 500 осіб.

Як передає власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, про це генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш сказав на засіданні Ради Безпеки ООН з питання підтримання миру та безпеки України.

«На сьогодні загалом близько 500 цивільних осіб дістали довгоочікуване полегшення – після того, як прожили під безперервними обстрілами та в умовах браку води, їжі та санітарних умов», - зазначив він.

Згоду росії на евакуацію цивільного населення з Маріуполя Гутерреш, за його словами, отримав після зустрічі з путіним 26 квітня, під час якої порушував це питання.

Читайте також: Шмигаль: Ми працюємо з ООН для організації другого гумкоридору з «Азовсталі»

Гуманітарна операція ООН спільно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста розпочалася 29 квітня, додав генсек.

На сьогодні успішно проведені дві евакуаційні операції. Під час першої, яка завершилася 3 травня, евакуйовано 101 мирного жителя із заводу «Азовсталь» і ще 59 – із сусіднього району. Під час другої, що завершилася вчора ввечері, врятовано понад 320 цивільних осіб з міста та прилеглих районів.

«Зараз проводиться третя операція, але наша політика - не говорити про будь-які деталі до її завершення, щоб не нашкодити її проведенню», - зазначив Гутерреш.

Читайте також: З «Азовсталі» цього тижня евакуювали 150 людей, з Маріуполя й околиць ще 300 – Зеленський

На його переконання, «у наш час гіперкомунікацій тиха дипломатія все ще можлива і часом є єдиним ефективним способом досягнення результатів».

Гутерреш наголосив, що і в москві, і в Києві, і в Нью-Йорку він каже одне й те саме: вторгнення росії в Україну є порушенням Статуту ООН.

За словами генсека, у середу він сказав Президентові Володимиру Зеленському, що ООН «продовжуватиме нарощувати масштаби гуманітарних операцій, рятувати життя та полегшувати страждання».

Читайте також: Україна в ОБСЄ: з «Азовсталі» потрібно евакуювати як цивільних, так і військових

«Війна в Україні безглузда за своїми масштабами, нещадна за своїми розмірами та безмежна за своїм потенціалом глобальної шкоди», - підсумував Гутерреш, закликавши об’єднатися заради її зупинення.

Рада Безпеки ООН обговорює в четвер проблеми захисту цивільного населення та цивільної інфраструктури в Україні в умовах російської агресії в рамках нещодавно ухваленого порядку денного роботи РБ на 2022 рік «Підтримання миру та безпеки України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-