Винним у вбивствах військовим рф призначатимуть психіатричну експертизу – Венедіктова

Винним у вбивствах військовим рф призначатимуть психіатричну експертизу – Венедіктова

Укрінформ
Українські правоохоронці для майже всіх російських загарбників, яких планують притягати до відповідальності за вбивство громадян, будуть проводити і психіатричну експертизу.

Про це в ефірі українських телеканалів заявила генеральний прокурор Ірина Венедіктова, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми для всіх майже людей обов’язково наразі, кого (плануємо – ред.) притягати за вбивство, будемо робити і психіатричну експертизу в тому числі. Але не для того, щоб потім якось пом’якшити, – у жодному разі. Для того, щоб потім вони (загарбники – ред.) у своїх європейських інституціях, коли будуть проти нас рухатися, - для цього ми докладаємо максимально процесуальних дій, - щоб потім у міжнародних інституціях ми будь-яку справу відстояли», - повідомила Венедіктова.

Читайте також: Французькі експерти цього тижня починають експертизи ДНК тіл у Бучі

Відповідаючи на питання, чи є інформація щодо того, чи загарбники чинили різні звірства за наказом вищого керівництва, чи вони самі по собі такі нелюди та схильні до садизму, генпрокурор заявила, що «друга частина має місце бути».

«Це правда. Дивіться хто до нас приїжджає: це що, люди, які взагалі освічені чи які щось бачили у своїй державі? Вони сюди приїжджають і бачать гідний рівень життя. Вони його бачать, і (мабуть – ред.), настільки градус у них піднімається, що люди просто звіріють і чинять реально звірства. Тому що те, що було у Київській області, – це звірство. Тобто тут є, звичайно, суб’єктивна історія», - наголосила вона.

Окремо генпрокурор зазначила, говорячи про 64-ту моторизовану бригаду, яку президент рф володимир путін раніше нагороджував за «різанину у Бучі», що цим путін визнав всю роботу цих військовослужбовців.

Читайте також: В Україні висунули першу підозру у вбивстві цивільних російському військовому

Венедіктова також нагадала, що раніше саме 10 військовослужбовцям цієї бригади прокуратура висунула підозри у катуваннях.

«Це що тоді означає? Це означає, що їхній верховний головнокомандувач знав, що це відбувається. І ми можемо собі далі думати, що це – стратегія війни росіян така: залякувати максимально цивільне населення, щоб цивільні здавалися. Ця стратегія війни була показана росіянами у інших війнах - у Чечні, у Грузії, у Сирії. Тому, звичайно, ми можемо далі рухатися і досліджувати цю парадигму, що (путін – ред.) знав (про звірства військовослужбовців рф в Україні – ред.), надавав команди і потім за це ще і вшановував», - заявила Венедіктова.

Як повідомлялося, 28 квітня генпрокурор поінформувала, що правоохоронці викрили перших десятьох військовослужбовців з 64-ї окремої мотострілецької бригади сухопутних військ рф, яка причетна до злочинів у Бучі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-