Українці повертаються із російського полону із сепсисом та ампутованими кінцівками - Денісова

Українці повертаються із російського полону із сепсисом та ампутованими кінцівками - Денісова

Укрінформ
Українці, які повернулися у нашу державу у порядку обміну полоненими, розповідають про приниження та нелюдські умови утримання у російському полоні.

Про це у Фейсбуці поінформувала Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ.

«Серед визволених є важкопоранені, з сепсисом, ампутованими кінцівками», - написала Денісова.

Зокрема, за її даними, при захопленні у полон росіяни забирали в українських чоловіків чоботи, наповнювали їх водою і знову взували, після чого в'язнів змушували лежати обличчям до землі на морозі по три-чотири дні.

Читайте також: Окупанти примусово вивозять жителів Куп'янська до рф – Денісова

«З обмороженими кінцівками та зав’язаними очима чоловіків переправляли до російських таборів, потім до СІЗО № 1 - тюрми російського міста Курськ, де їм не надавалася жодна медична допомога», - заявила вона. Як зазначила Денісова, українців у полоні, зокрема, змушували вчити патріотичні російські пісні та виконувати їх для своїх наглядачів. А також катували.

«Допити відбувалися два-три рази на день, після чого чоловіків жорстоко били, а згодом змушували підписати документи про те, що з ними добре поводилися», - уточнила український омбудсмен.

У свою чергу вона поінформувала, що загарбники вирішили обміняти важкохворих осіб, з ампутованими внаслідок обморожень кінцівками та пальцями ніг. За її даними, через відсутність карет швидкої допомоги, загарбники везли на обмін важкопоранених українців упродовж п'яти годин на вантажних залізничних платформах. А потім поклали поранених на шосе на ношах, де їх забрали російські солдати.

Читайте також: У Маріуполі російські загарбники видають свідоцтва про народження з гербом «днр»

Денісова висловила переконання, що російські загарбники, захоплюючи у заручники мирних мешканців, порушують норми міжнародного гуманітарного права, зокрема, - статті 34 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, згідно з якою категорично забороняється безпідставне затримання цивільних заручників.

«Закликаю Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час вторгнення Росії в Україну врахувати ці порушення прав військовополонених громадян України», - додала Денісова.

Як повідомляв Укрінформ, волонтер «Червоного Хреста» Володимир Хропун розповів про те, як ставилися до полонених українців загарбники у Київській області – тримали їх у тісних підвалах, били, принижували та катували.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-