Волонтер розповів, як його катували росіяни у полоні на Київщині

Волонтер розповів, як його катували росіяни у полоні на Київщині

Укрінформ
Волонтер «Червоного хреста» Володимир Хропун розповів, що російські загарбники у Київській області тримали полонених українців у тісних підвалах, били, принижували та катували.

Історію українця, звільненого з російського полону, опублікувала у Телеграмі Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ.

«Володимир Хропун, волонтер «Червоного Хреста», був викрадений російськими військовими у селі Козаровичі Київської області. Перші кілька днів його разом із іншими бранцями тримали в сусідньому селі Димер у підвалі фабрики. У приміщенні площею 28 квадратних метрів разом з ним утримувалося близько 40 полонених», - заявила вона.

Хропун поінформував, що військові рф били їх прикладами, застосовували електрошокери та всіляко знущалися. За інформацією Денісової, волонтеру зав’язали очі та руки, і вимагали надати інформацію про українську армію.

Читайте також: В Україні вже порушили понад 9 тисяч справ щодо воєнних злочинів рф

За її даними, майже тиждень полонених протримали в Україні, а згодом перевезли до білорусі.

«Далі шлях українців лежав до російської в’язниці, де знущання продовжилися. рашисти принижували полонених, змушували ставати на коліна і приймати незручні пози. Не дивишся у вічі, робиш щось повільно - українців били за будь-якої нагоди», - зазначила Денісова.

Волонтер нарахував 72 полонених, які перебували в ув’язненні у безпосередній близькості від нього, але судячи зі звуків, що лунали, бранців було набагато більше.

Денісова уточнила, що Хропуна вдалося звільнити під час обміну, який відбувся 9 квітня.

Вона підкреслила, що захоплюючи у заручники мирних мешканців, російські загарбники порушують норми міжнародного гуманітарного права, зокрема - статтю 34 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, згідно з якою категорично забороняється безпідставне затримання цивільних заручників.

«Закликаю Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час вторгнення Росії в Україну врахувати ці порушення прав військовополонених громадян України», - написала Денісова.

Читайте також: За катування людей на Київщині оголосили підозру капітану й майору армії рф

Як повідомлялося, третій обмін полоненими відбувся 9 квітня. Додому повернулися 12 наших військових, з яких одна жінка-офіцер. Також були звільнені 14 цивільних, зокрема 9 жінок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-