В Україні вже порушили понад 9 тисяч справ щодо воєнних злочинів рф

В Україні вже порушили понад 9 тисяч справ щодо воєнних злочинів рф

Укрінформ
На сьогодні порушено понад 9 тисяч справ за воєнні злочини рф в Україні і вже розпочався процес притягнення злочинців до відповідальності.

Про це в ефірі національного телемарафону «Єдині новини» повідомила генеральний прокурор України Ірина Венедіктова, передає Укрінформ.

«На сьогодні у нас уже 9 тисяч 158 проваджень, які пов’язані з воєнними злочинами. Кожного дня у нас є підстави порушувати все нові й нові справи – загибель цивільних, бомбардування, депортація наших людей, дітей на окуповані території або території держави-агресора», - сказала Венедіктова.

Вона зазначила, що вже розпочався процес притягнення до відповідальності та ідентифіковані конкретні військові злочинці армії агрессора.

Читайте також: Правоохоронці викрили перших 10 військових рф, причетних до злочинів у Бучі

«У звільнених від окупації Київській, Сумській, Чернігівській областях ми вже починаємо процес притягнення до відповідальності, у нас уже ідентифіковані конкретні військові злочинці. По Київщині – це 15 осіб, яких ми притягаємо за катування, зґвалтування, мародерство. Почали також притягнення до відповідальності за захоплення ЧАЕС», - розповіла Венедіктова.

Крім того, за її словами, в Україні складено список уже з понад 600 прізвищ російських військових злочинців вищого рівня.

«620 підозрюваних «топ-левел» – військові, політики, пропагандисти, всі ці патрушеви, медведєви, наришкіни, бортнікови – всі вони знаходяться в рф, але це не означає, що ми не притягатимемо їх до відповідальності в заочний спосіб. Будемо, ми це вже робимо!», - наголосила Венедіктова.

Очільниця Генпрокуратури нагадала, що є два шляхи притягнення до відповідальності воєнних злочинців – очний і заочний. Але ніхто не уникне відповідальності, запевнила Венедіктова.

«Коли вони фізично тут перебувають і вони військовополонені, а в нас є всі докази, що вони не просто учасники військових подій, а є військовими злочинцями, бо конкретно вони вбивали чи гвалтували цивільних - тоді це розглядатиметься в українському суді. Якщо ці люди продовжують десь воювати чи, можливо, вже вбиті або повернулися на ротацію до рф – це не означає, що ми їх не притягатимемо до відповідальності заочно», - пояснила вона.

Читайте також: Злочини, як у Бучі: ГУР має інформацію, що вояки рф катують мирних людей на окупованому півдні

Як повідомляв Укрінформ, правоохоронці викрили перших десятьох військовослужбовців з 64-ої окремої мотострілецької бригади сухопутних військ російської федерації, яка причетна до злочинів у Бучі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-