Зеленський - про обстріл Києва: Це багато говорить про ставлення рф до глобальних інституцій

Зеленський - про обстріл Києва: Це багато говорить про ставлення рф до глобальних інституцій

Укрінформ
Ракетні удари рф по українських містах свідчать, що нам ще не можна розслаблятися і думати, ніби війна вже закінчується. А також показують справжнє ставлення росії до глобальних інституцій.

Про це у відеозверненні заявив Президент України Володимир Зеленський, передає кореспондент Укрінформу.

«російські ракетні удари по Україні – по Києву, Фастову, Одесі, Хмельницькому та інших містах, – укотре засвідчують: ще не можна розслаблятись, не можна думати, ніби війна вже закінчується. Нам ще потрібно боротися, ще потрібно гнати окупантів», - сказав глава держави.

Він нагадав, що в Україні у четвер перебував генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш, і одразу по завершенні перемовин у Києві у столицю полетіли російські ракети.

«Пʼять ракет. І це багато що говорить про справжнє ставлення росії до глобальних інституцій, про намагання російського керівництва принизити ООН і все, що організація уособлює. А отже, це вимагає відповідної потужної реакції», - наголосив Зеленський.

Читайте також: У Києві внаслідок ракетного обстрілу постраждали десять людей - ДСНС

Він наголосив: дуже важливим є те, що генсек ООН побував у Бородянці Київської області і на власні очі побачив, що там накоїли російські загарбники.

«Сотні українських міст і сотні громад пережили те саме, що і Бородянка, і Буча. російська армія в Україні свідомо і без жодних сумнівів розтоптала все, на чому був заснований глобальний порядок після Другої світової війни. Статут ООН, міжнародні конвенції, декларації, права людей і держав... Усе те, що має гарантувати свободу і безпеку у світі, просто зруйноване російськими агресивними діями», - заявив Президент.

Тож ключовим на переговорах із Гутеррешем, за словами Зеленського, було питання щодо того, як зупинити російську агресію.

Читайте також: росія обстріляла Київ під час обговорення з Генсеком ООН шляхів припинення війни - Шмигаль

«І це не просто питання про Україну, про нашу долю. Це питання про долю ООН, про долю міжнародного права, про долю багатьох народів – і не тільки сусідів росії, які можуть стати наступними жертвами агресивних амбіцій москви», - сказав глава держави.

Також на переговорах Зеленського і Гутерреша багато уваги приділялося питанню порятунку людей з Маріуполя.

«Вважаю, що за допомогою ООН можливо організувати евакуаційну місію. Україна готова до цих кроків. Але потрібно також, щоб і російська сторона поставилася до цього питання без цинізму і реально виконувала те, про що говорить», - уточнив глава держави.

Він нагадав, що раніше у москві заявляли про те, нібито війська рф припинили вогонь у Маріуполі.

Читайте також: Мир в Україні має бути встановлений згідно зі статутом ООН – Гутерреш

«Але бомбардування позицій захисників міста продовжується. Це воєнний злочин, який російські військові здійснюють буквально на очах у всього світу. російські удари по Маріуполю не припинялися навіть тоді, коли пан генеральний секретар ООН був на перемовинах у москві», - сказав Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський та генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерреш приділили багато часу питанню щодо прав та свобод людини в Україні, а також розблокуванню заводу «Азовсталь» у Маріуполі.

Фото: Верховна Рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-