Депортація українців на територію рф є воєнним злочином – Цимбалюк

Депортація українців на територію рф є воєнним злочином – Цимбалюк

Укрінформ
Міжнародна спільнота має зайнятися питанням депортації загарбниками українців на територію рф, що є воєнним злочином.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк на засіданні Постійної ради ОБСЄ, передає кореспондент Укрінформу.

“Цього тижня профільним українським відомствам вдалося возз'єднати 12-річну Кіру з дідусем у Києві. Вона була депортована росією до окупованого Донецька після того, як її батько, чемпіон України з водного поло та колишній капітан збірної України, був убитий у Маріуполі російськими військовими. Водночас повернення всіх українців, депортованих до росії, стане черговою боротьбою за наших громадян", - заявив дипломат.

Він наголосив на необхідності активної участі міжнародних інституцій, аби повернути додому примусово вивезених у росію українців.

Читайте також: Зеленський закликав ООН докласти зусиль для припинення депортації українців у росію

"Я закликаю структури ОБСЄ уважно стежити за депортацією, яка є воєнним злочином, аби запропонувати практичні кроки для реагування на цей виклик", - заявив Цимбалюк.

Водночас дипломат звернув увагу іноземних делегацій на створення росією так званих фільтраційних таборів на тимчасово захоплених українських територіях, зокрема поблизу Маріуполя. "Однак це не що інше, як концентраційні табори, подібні до тих, які були створені нацистами, а також радянською владою у минулому, щоб зламати волю людей або знищити їх. Особливо тривожним є той факт, що росіяни депортують дітей, сподіваючись, що вони забудуть, де їхній дім і звідки вони родом", - додав посол.

За словами очільника української місії в ОБСЄ, росія націлена на знищення української ідентичності: "Політика росії щодо України – це знищення, депортація та культурне стирання".

Читайте також: Україна не забуде та поверне додому викрадених дітей та депортованих громадян - Президент

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого 2022 року росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф розв’язали масовий терор на тимчасово зайнятих територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-