Три блоки питань і тектонічні зрушення: Резніков розповів про зустріч на базі Рамштайн

Три блоки питань і тектонічні зрушення: Резніков розповів про зустріч на базі Рамштайн

Укрінформ
На американській авіабазі Рамштайн у Німеччині під час зустрічі представників оборонних відомств понад 40 країн було розглянуто три блоки питань, які стосуються допомоги Україні.

Як передає Укрінформ, про це міністр оборони України Олексій Резніков повідомив у Фейсбуці.

За словами Резнікова “ця безпрецедентна подія” відбулась завдяки лідерству американських партнерів, зокрема – міністру оборони США Ллойду Остіну та голові Об’єднаного комітету начальників штабів США генералу Марку Міллі. Це справжня коаліція, мета якої – не просто стримати кремль, а перемогти російську тиранію, забезпечити цивілізованому світу можливість виграти цю війну.

Читайте також: Глава Пентагону оголосив про створення Контактної групи з питань оборони України

“Ми розглянули три блоки питань, які стосуються короткострокових оперативних рішень щодо допомоги Україні у відсічі російській агресії, а також довгострокового бачення – як посилити нашу оборону з огляду на стратегічні виклики”, - заявив міністр оборони України.

Резніков повідомив, що під час цієї зустрічі створено Консультативну групу з питань оборони України, яка діятиме на постійній основі, і у рамках якої раз на місяць “звірятимемо годинник” з партнерами. Це дозволить оптимізувати і пришвидшити процеси щодо отримання зброї, вдосконалити логістику.

Також за словами Резнікова “відбулись тектонічні зрушення на рівні філософії”. Адже нарешті прийнято стратегічне рішення - перехід на західні калібри і техніку. Україна вже отримує артилерію калібру 155-мм. Це поступово забезпечить повну взаємосумісність української та армій країн НАТО. Що стане посиленням східного флангу Альянсу.

“Ще три місяці тому це завдання вважалося майже неможливим. Але завдяки мужності та професіоналізму українських воїнів, стійкості українського народу все змінилося”, - заявив міністр оборони.

Читайте також: путін не міг собі уявити, що світ так швидко згуртується навколо України – Остін

Резніков додав, щоб цей перехід відбувся величезну роботу провів особисто Президент України Володимир Зеленський. На рівні голів урядів активно працював прем’єр-міністр Денис Шмигаль, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак та очільник Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба. Це результат спільної роботи, який забезпечить Україні стратегічні переваги.

Загалом “перехід”, “transition” - це було ключове слово зустрічі у Рамштайні. Перехід, який розпочався понад 30 років, зараз наближається до фінальної фази, зазначив Резніков.

На зустрічі у Рамштайні мова йшла не тільки про поставки зброї та боєприпасів, а й про про виробництво озброєнь та військової техніки, місце України у цих процесах. Адже це основа довгострокового співробітництва, взаємосумісності не тільки збройних сил, але й оборонної індустрії.

Резніков додав, що Україна досі зацікавлена отримувати для швидкого посилення армії техніку та озброєння радянських зразків. “І будемо це робити, поки існуватиме така можливість. Але якісні зрушення вже сталися”, - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, за ініціативи США у 27 квітня на авіабазі Рамштайн у Німеччині відбулася зустріч глав оборонних відомств та начальників штабів понад 40 держав. За словами голови Об'єднаного комітету начальників штабів ЗС США генерала Марка Міллі, головне завдання переговорів – синхронізація та координація військової допомоги Києву.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-