Швейцарія блокує поставки німецьких боєприпасів до України - ЗМІ

Швейцарія блокує поставки німецьких боєприпасів до України - ЗМІ

Укрінформ
Швейцарія, яка вперше в історії відмовилася від свого історичного нейтралітету і приєдналася до європейських санкцій проти росії через її атаку на Україну, наразі ветує надання Києву озброєнь з Німеччини.

Про це повідомляє швейцарське видання Tagesanzeiger, передає Укрінформ.

Уряд у Берні, за даними газети, не дає Німеччині згоди на передачу Україні боєприпаси швейцарського виробництва, які використовуються в бойовій машині піхоти Marder.

Речник Державного секретаріату з економічних питань (SECO) повідомив виданню, що два запити Німеччини про передачу в Україну боєприпасів швейцарського виробництва були відхилені «з огляду на нейтралітет Швейцарії та обов'язкові критерії законодавства про військові матеріали», що не дозволяє поставок зброї в зони конфлікту. Речник не повідомив подробиць про тип і кількість боєприпасів.

Читайте також: російські загарбники вбили в Україні 213 дітей

Минулого місяця Швейцарія відмовила Польщі у запиті на зброю для підтримки України, додає газета.

Німеччина досі не поставляла Україні важкого озброєння. Уряд у Берліні та його глава піддаються суворій критиці з боку як опозиції, так і чималої кількості представників провладних партій.

Концерн Rheinmetall із Дюссельдорфа, який виробляє цю техніку, днями запросив у федерального уряду дозвіл на передачу Україні партії машин. Зокрема, Marder стоять на озброєнні Бундесверу в кількості 370 одиниць, з яких на ходу, як стверджують німецькі експерти, 240.

Німецькі міністри неодноразового наголошували на тому, що не мають можливості надавати Україні більше озброєнь зі своїх складів, адже це зашкодить боєздатності власної армії. Утім, було ухвалено рішення, що Україна зможе укладати контракти безпосередньо з виробниками, але з дозволу уряду ФРН.

Читайте також: росіяни забирають у наших громадян українські паспорти - Денісова

Окрім того, німецький уряд запропонував Словенії передати їй Marder замість 40 танків T-72, які та віддасть Україні.

Фото: Keystone/DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-