Заради наших людей у Маріуполі ми готові на будь-який варіант обміну – Зеленський

Заради наших людей у Маріуполі ми готові на будь-який варіант обміну – Зеленський

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський заявив, що наразі не може сказати, коли Маріуполь буде розблокований, але Україна готова до будь-яких варіантів обміну

Про це він сказав під час спільного з очільником Європейської ради Шарлем Мішелем брифінгу у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

"Ситуація у Маріуполі погіршується. На жаль, ми не можемо досягти там позитивного результату... Тому я не знаю, коли ми можемо розблокувати Маріуполь", - сказав глава держави.

За його словами, є два шляхи для того, щоб розблокувати Маріуполь. "Перший - це серйозна важка збройна допомога, на яку ми розраховуємо. Поки що у нас цієї техніки недостатньо. Другий шлях - дипломатичний. Поки на це не погоджується рф", - наголосив Зеленський.

Глава держави також запевнив, що українська сторона готова до різних форматів обміну, зокрема на російських військових. «Вони (російські загарбники - ред.) залишили і трупи розкидані, і поранених, яких вони кидали. Ми готові заради наших людей, як військових, так і цивільних, на будь-який формат обміну», - заявив Зеленський.

Читайте також: НАТО може підключитися до евакуації цивільних із Маріуполя – Нуланд

Він додав, що всі українські військовослужбовці, які залишаються в Маріуполі, хочуть перемоги, ніхто не збирається здаватися. "На руках наших бійців сотні поранених людей. Захищаючи своєю спиною звичайних цивільних, вони втрачають свої життя", - наголосив Президент.

За його словами, хочеться сказати, що завтра ми допоможемо військовим і мирним жителям в Маріуполі. "Але я не можу цього сказати", - сказав він.

Глава держави зазначив, що рф постійно пропонуються гуманітарні коридори, «і декілька коридорів працює; завдяки ним було вивезено людей». Водночас тисячі людей з Маріуполя були вивезені на територію так званих "л/днр", і доля їхня невідома.

Читайте також: Війська рф тримають в облозі близько 120 тисяч людей у Маріуполі – Зеленський

Як повідомлялося, за словами віцепрем'єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, на 20 квітня погоджено гуманітарний коридор з Маріуполя для жінок, дітей та людей похилого віку.

Агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

Маріупольський міський голова раніше заявляв, що від початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів.

У заблокованому Маріуполі залишаються близько 120 тисяч мирних жителів.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-