Генсек ООН пропонує чотириденну гуманітарну паузу у війні на Великодні свята

Генсек ООН пропонує чотириденну гуманітарну паузу у війні на Великодні свята

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав росію та Україну у зв’язку з Великоднем оголосити з четверга по неділю чотириденну гуманітарну паузу. 

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це він заявив журналістам у вівторок.

«Сьогодні я закликаю до чотириденної гуманітарної паузи під час Страсного тижня, який розпочнеться у Великий четвер і триватиме до Великодньої неділі, 24 квітня, щоб дозволити відкрити низку гуманітарних коридорів», - сказав він.

За словами Гутерреша, гуманітарна пауза створить умови для виконання двох найважливіших вимог: безпечного проходу цивільних осіб, котрі бажають залишити райони ведення бойових дій, та доставити гуманітарну допомогу в найбільш постраждалі райони. До цих районів генсек відніс Маріуполь, Херсон, Донецьк і Луганськ.

Він підкреслив, що ООН готова спрямувати конвої з гумдопомогою. Докладні плани, додав він, сторонам надано.

Сьогодні гуманітарної допомоги в Україні потребують понад 12 млн осіб, зазначив генсек, але ця цифра зросте до 15,7 млн, що становитиме близько 40 відсотків українців, які залишаються в країні.

За його даними, за останні сім тижнів допомогу було надано приблизно 2,5 млн осіб.

Гутерреш зауважив, що цього року Страсний тиждень, який має єднати, «проходить під хмарами війни».

«Замість святкування нового життя цей Великдень збігається з російським наступом на сході України. Інтенсивна концентрація сил і вогневої потужності робить цю битву неминуче більш жорстокою, кривавою та руйнівною», - сказав він.

Читайте також: В ООН не виключають затяжної війни в Україні

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала новий етап війни проти України, ворог здійснює масовані обстріли й бомбардування мирних українських міст та селищ. Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово захоплених територіях.

Перше фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-