Санкції ЄС не зупинять путінську «машину війни» – Боррель

Санкції ЄС не зупинять путінську «машину війни» – Боррель

Укрінформ
Весь світ усвідомлює, що росія може здійснити нову масштабну атаку на сході України, при цьому у ЄС розуміють, що вже застосовані санкції не зможуть негайно зупинити путінську «машину війни», хоч і значно скорочують ресурси кремля на її фінансування.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель у Люксембурзі за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми також обговорили те, що хвилює нас найбільше – це майбутній російський наступ на сході (України - ред.)… Війна, яка триває зараз, та битва, що може відбутися у наступні дні або тижні, - стануться з нашими санкціями або без них, оскільки санкції мають ефект лише у середньостроковій перспективі. Протягом кількох наступних днів або тижнів військова машина росії … матиме ті самі ресурси, що й зараз. І вони (росіяни – ред.) будуть продовжувати цю війну. Тож ми маємо зосередитися на негайних короткострокових заходах оборонного характеру», - сказав Боррель.

За його словами, сьогодні міністри детально обговорили можливість посилення санкцій проти росії, включаючи відмову від імпорту нафти й газу, проаналізували залежність різних країн ЄС від російських енергоресурсів та шляхи її подолання. Проте водночас, на його думку, країни ЄС мають зосередити увагу на нагальних потребах України для відбиття російського наступу.

«Це не означає, що ми повинні припинити все інше (у контексті санкцій – ред.). Але не треба плекати жодних ілюзій - якщо ви зупините постачання газу сьогодні, це не зупинить російську армію, що вестиме війну протягом кількох наступних тижнів. Ми маємо надати допомогу зараз для оборони (України – ред.), на яку ми розраховуємо», - наголосив високий представник ЄС.

Він зауважив, що ЄС уже виділив 1 мільярд євро для закупівлі озброєння для ЗСУ і ще 500 мільйонів будуть швидко виділені після схвалення рішення у Європарламенті. Але допомога ЄС для оборони України не обмежується цими 1,5 млрд євро. Значну практичну підтримку Україні надають окремі країни-члени на двосторонньому рівні, і ця допомога саме зараз дуже важлива і необхідна.

«Якщо буде потрібно більше допомоги, ми будемо надавати більше, виходячи із потреб України», - зауважив Боррель.

Читайте також: лавров оголосив нову мету «спецоперації»: припинити домінування США у світі

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб.

Євросоюз застосував п’ять пакетів економічних та персональних санкцій проти російської федерації, що спрямовані на обмеження можливостей кремлівської «машини війни» до продовження агресії, та взявся до підготовки шостого пакету, що, як очікується, буде охоплювати поставки російських енергоресурсів до Європи.

Фото: Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-