Зеленський: Якщо не допомагати Україні, від ядерної зброї росії не сховаєшся

Зеленський: Якщо не допомагати Україні, від ядерної зброї росії не сховаєшся

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський вважає, що країни, які не допомагають Україні у війні з росією, також не можуть сховатися від ядерної зброї російської федерації.

Про це він сказав в інтерв’ю для програми 60 Minutes американського телеканалу CBS, передає Укрінформ.

"Світ сьогодні говорить, дехто політично цим прикривається, що ми не можемо вступатися за Україну, тому що може бути ядерна війна. Ніхто на сьогодні в світі не може прогнозувати, що буде робити росія, незважаючи на те, чи йде війна в Україні, чи не йде війна в Україні. Ніхто не може цього прогнозувати", - сказав Зеленський.

За його словами, з кожним днем, якщо росія буде просуватися вздовж України, "потім вони точно будуть просуватися вздовж Європи, вони будуть все міцнішими і все менш прогнозованими".

"Вони використовують ту чи іншу зброю не на своїй території, їм все одно, чи це причина Україна, чи це буде причина інша, завтра це може бути знову Сирія, Кавказ, все що завгодно. Щось не подобається, щось не так. Розвиток, як кажуть їхні політики, їхньої цивілізації, - від Владивостока до Люксембурга. Тому ніхто не знає. Я не вважаю, що за цим можна сховатися. За тим, що, не допомагаючи Україні, ти сховаєшся від ядерної зброї російської федерації. Я в це не вірю", - наголосив він.

Читайте також: Україну чекає одна з найскладніших битв — Зеленський

Зеленський нагадав, що перед вторгненням росії в Україну неодноразово звертався до світових лідерів з проханням ввести санкції проти росії.

"Я просив перед цим вторгненням ввести санкції, просив і Сполучені Штати, і Євросоюз. Моє відношення було дуже просте. Коли всі сказали, як тільки путін зробить один крок на територію України, один крок через кордони - ми введемо санкції, один постріл - і ми введемо санкції. І я їм говорив, що це не буде працювати. Він зробить цей крок, ви введете санкції і що? Питання в тому, що він зробить потім другий крок, ви знову введете санкції, але він буде йти далі, у вас закінчаться санкції. Ви не можете прогнозувати до кінця дії російської федерації. Ви повинні бути дуже сильними, тільки силу вони розуміють. Тому я просив: введіть зараз потужні санкції", - сказав він.

На думку Президента, неможливо спрогнозувати, куди росія піде далі.

Читайте також: Україна працює над створенням міжнародного трибуналу для росіян - Зеленський

"А що вони скажуть Литві? Після нас, не дай Боже, якщо росія пройде далі, що західні країни скажуть Литві? Що ми не повинні захищати маленьку Литву, тому що завтра буде ядерний удар. Мало того, я вам скажу, якщо росія піде далі, вона скаже відкрито, ми йдемо на Литву, вони були у складі радянського союзу, і йдемо в Польщу, там були раніше наші війська. І якщо ви, Сполучені Штати або інші країни Європи, хочете боротися за цю маленьку Литву, то ми не впевнені, що ми не будемо застосовувати ядерну зброю. Що будуть всі робити? Пробачати їм Литву? Я не знаю, що будуть робити", - сказав Зеленський.

Президент наголосив, що сьогодні світові лідери повинні постачати зброю в Україну так, "як би вони захищали себе і своїх людей".

"Зброя - (це питання - ред.) номер один. Вони повинні бути дуже серйозними в цьому питанні, і вони точно розуміють, про що я зараз говорю. Вони повинні постачати зброю в Україну так, як би вони захищали себе і своїх людей. Вони повинні це розуміти. В іншій швидкості нам буде дуже складно стримувати цей натиск, а це орда. Ви не уявляєте, скільки це людей, вони їх не рахують. Я не про танки, їх тисячі, я розумію - це друге. Але перше - вони не рахують людей, їм абсолютно все одно, ніяких емоцій до цього в них немає. Це тисячі, десятки тисяч, вони їх і не будуть рахувати, і вони будуть добавлятися і добавлятися постійно. Тому зброя - номер один", - сказав він.

Другим, за його словами, питанням є отримання Україною гарантій безпеки.

"Тому що зброя - це один із факторів, другий фактор - санкції. Це також не дуже чесно - вводити санкції, хоча ти знаєш, що деякі з них неглибоко працюють. Так не можна, тому що ми знаходили деякі речі в санкціях, які дуже легко фінансистам обійти. І Росія їх обходила, і це правда, і західний світ це знає. Так не можна", - зазначив він.

Також, за його словами, потрібно відверто говорити і найголовніше - діяти, перестати боятися російської федерації.

"Наша держава, Україна, яка територіально в 28 разів менша російської федерації. Ми показали, що ми не боїмося, хоча, як живі люди, ми боїмося війни, боїмося за людей, за сім'ї, це 100%, але ми їх не боїмося, на людському рівні", - сказав Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого 2022 року росія неспровоковано напала на Україну, почала масовані бомбардування мирних міст та селищ, російські військові розв’язали масовий терор на тимчасово окупованих територіях. Збройні сили України та Сили територіальної оборони чинять запеклий опір російським загарбникам.

Європейський Союз запровадив уже п’ять пакетів економічних та особистих санкцій проти російської федерації, що спрямовані на обмеження можливостей кремлівської «машини війни» продовжувати агресію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-