Директор ЧАЕС розповів про мародерство окупантів на станції

Директор ЧАЕС розповів про мародерство окупантів на станції

Укрінформ
Військові рф під час відходу з ЧАЕС забрали із собою запасні частини до технологічного устаткування і 15 морських контейнерів.

Про це в ефірі радіо НВ розповів директор ЧАЕС Валерій Сейда, передає кореспондент Укрінформу.

«Запасні частини вивозили в невідомому напрямку. З 15 морських контейнерів, які стояли на території малої будівельної бази, шість пішли в невідомому напрямку», — сказав Сейда.

Водночас директор станції підкреслив, що «обладнання, яке забезпечує безпеку, та системи життєзабезпечення ЧАЕС, не було розграбовано і залишилось неушкодженим».

За словами Сейди, наразі підрозділи збройних сил України займаються перевіркою та зачисткою території зони відчуження на предмет наявності ворожих ДРГ та вибухонебезпечних предметів.

Читайте також: Полонених нацгвардійців із ЧАЕС росіяни морять голодом і не дають води

Перш ніж провести ротацію персоналу на ЧАЕС, потрібно перевірити територію на наявність ворожих ДРГ та вибухонебезпечних предметів. Цим наразі займаються підрозділи Збройних Сил України.

«Ми передали їм, який би маршрут для ротації персоналу нам би хотілося зробити пріоритетним. Як тільки вони його обстежать і скажуть, що по ньому можна безпечно пересуватися, ми одразу проведемо ротацію», — наголосив Сейда.

За словами директора ЧАЕС, йому невідома наразі доля вивезених з території станції нацгвардійців, які охороняли станцію.

Читайте також: На ЧАЕС був штаб російських військових і близько тисячі загарбників

«Нацгвардійці, які охороняли станцію, були вивезені в автозаках. Всі 169 осіб. Коли ми питали, де вони і що з ними, нам відповідали: «Не ваша справа. Вони будуть знаходитись на території рф», — зазначив Сейда.

Як повідомлялося, російські війська, які захопили Чорнобильську АЕС та інші об‘єкти у зоні відчуження, 31 березня двома колонами вирушили в бік українського кордону з білоруссю. Пізніше НАЕК "Енергоатом" повідомив, що, станом на вечір 31 березня, сторонніх осіб на майданчику ЧАЕС немає.

Читайте також: МАГАТЕ направить експертну місію на ЧАЕС

Чорнобильська атомна електростанція була захоплена російськими військами у перший день агресії – 24 лютого. Лише 20 березня вдалося провести часткову ротацію персоналу ЧАЕС та евакуацію осіб, які там перебували.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-